WADA

Je li na pomolu novi fudbalski skandal: Francuzi dopingovani igrali finale s Hrvatima!?

WADA je objavila kako igrači francuskog prvaka uoči utakmica koriste žvakaće gume koje je svojevremeno patentirala američka vojska

Jesu li Francuzi koristili sumnjive stimulanse, koji su na granici (ne)dozvoljenog. Arhiv

G. Š. / Avaz.ba

23.9.2019

Fudbalski reprezentativci Francuske, aktuelni prvaci svijeta, pod optužbom su da su prije finala Svjetskog prvenstva protiv Hrvatske koristili nedozvoljena sredstva, objavila je Svjetska antidopinška agencija (WADA).

To se, prije svega, odnosi na igrače koji igraju za francuski Pari Sen Žermen, a prema pisanju svjetskih medija, koristili su sumnjive stimulanse koji su u ovom trenutku na granici (ne)dozvoljenog.

Svjetska antidopinška agencija objavila je kako igrači francuskog prvaka uoči utakmica koriste žvakaće gume koje je svojevremeno patentirala američka vojska, a posljednjih godina se mogu slobodno kupiti na tržištu. Riječ je o žvakama bez šećera koje su obogaćene vitaminom B te u sebi sadrže 50 miligrama kofeina. Fudbaleri ih konzumiraju petnaestak minuta prije početka utakmice, jer je to idealno vrijeme za apsorpciju stimulansa iz žvakaće gume, koji aktiviraju nervni sistem i smanjuju osjećaj umora. 

Njihova prednost je u tome što kofein iz njih počinje djelovati u organizmu već za pet minuta, dok nakon konzumacije u energetskim napicima ili kafi treba i do pola sata da počne djelovati. Ove žvakaće gume u Francuskoj su se pojavile prije nekoliko godina, a prvi su ih počeli koristiti igrači Monaka, koji su 2017. postali prvaci Francuske. 

Kako je istraga uznapredovala, stigle su i informacije kako su francuski reprezentativci na SP-u 2018. igrali "pod dopingom". Francuzi su u tom meču, podsjetimo, pobijedili sa 4:1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.