FIFA

Ko je taj Bosanac koji je zaslužan za Klopov uspjeh?

"Bosanac je je jednojajčani blizanac Jirgena Klopa, to je rečenica koju su fudbalski stručnjaci u Njemačkoj često kasnije citirali u svojim analizama

Buvač i Klop. Arhiva

Avaz Sport

24.9.2019

Očekivano, Jirgen Klop (Jurgen Klopp) je najbolji fudbalski trener po izboru FIFA. Ko je on? Kako mu je pošlo za rukom da osvoji tu prestižnu titulu? I ko je taj Bosanac koji je takođe zaslužan za Klopov uspjeh?

Ne bi se moglo reći da je Klop tokom aktivne fudbalerske karijere bio čarobnjak s loptom, konstatuje dv.com. 

To je postao tek kasnije – kao trener.  Prvobitno je bio na mjestu napadača, ali ubrzo je prebačen na poziciju štopera u Fudbalskom klubu Majnc. Ipak, navijačima se dopadao njegov stil igre, već tada je Klop imao posebnu auru i šarm. Jedini je u Majncu imao svoj sopstveni klub navijača koji su se zvali „Klopos“. 

Sa fudbalskog terena prešao je na trenersku klupu 2001, i to prilično neprimjetno. I odmah pozvao svog dobrog prijatelja Željka Buvača, Bosanca rođenog u Omarskoj kod Prijedora. Još tokom zajedničkih igračkih dana u klubu, njih dvojica obećali su da će se sjetiti jedan drugog čim jedan od njih uspije da postane trener u profesionalnom fudbalskom klubu. Iako je u trenutku kada ga je pozvao Buvač bio mnogo iskusniji trener, on je bez ikakvog razmišljanja preuzeo je mesto Klopovog pomoćnika. 

„Željko Buvač je jednojajčani blizanac Jirgena Klopa“, to je rečenica koju su fudbalski stručnjaci u Njemačkoj često kasnije citirali u svojim analizama.

Iz Majnca u Dortmund

Klopu je tek u trećem pokušaju, 2004. godine, uspjelo da Majnc plasira u Prvu ligu. Nakon pada u Drugu ligu 2007. i ponovnog neuspjeha sljedeće godine, Klop se oprostio od Majnca – nakon 18 godina provedenih u klubu kao igrač i kao trener.

Nakon toga, najprije je radio kao komentator fudbalskih prijenosa na javnom njemačkom servisu ZDF. Svojim humorom i otvorenošću pronašao je put do gledalaca. Potom se 2008. seli u Rursku oblast, gdje ljeta 2008. godine počinje da radi kao trener Borusije iz Dortmunda (BVB). I tada sa sobom u Dortmund povlači Buvača.

Dortmund je u to vrijeme, nakon tri godine neuspjeha, još uvijek bio u procesu preuređenja svojih finansija. A ni na fudbalskom terenu im nije išlo dobro. Klop je obećao timu da će im pomoći da se vrate „na trasu“. Njegova deviza tada je glasila: Nećemo da kupujemo fudbalske zvijezde, sami ćemo da ih stvorimo!

Put ka vrhu

I održao je svoje obećanje. Tada 19-godišnjaci Mats Humels i Neven Subotić zaigrali su na odbrambenim pozicijama, što se kasnije ispostavilo kao veoma uspješan potez. Nakon toga, put je Borusiju vodio samo ka vrhu.

Klub iz Dortmunda 2011. je postao prvak Nemačke, a naredne godine osvojio je čak duplu krunu - i prvenstvo i kup. Trener njemačkog prvaka ni tada se nije stidio da javno prizna kako ne donosi nijednu odluku prije nego što se detaljno ne posavjetuje sa Željkom Buvačom. Ali, Klop je uvijek bio šef i na kraju sam donosi odluku.

Ipak, i pored humora i šarma, Klopu nije sve išlo od ruke. Gubio je kontrolu. Tako je 2010. godine ušao u žučnu diskusiju sa sudijom Štefanom Trautmanom. 

- Sam sam se sebe uplašio, to nije bilo u redu, pokajnički je naknadno rekao Klop.

Godine 2013. imao je priliku da osvoji prvu međunarodnu titulu, a potom i Ligu prvaka – u finalu na Vembliju protiv njemačkog rivala Bajerna. Borusija je izgubila 1:2. Sljedeće, 2014. godine, BVB je drugi put zaredom postao viceprvak, nakon čega je počela kriza.

Nakon 18 utakmica Dortmund je bio na posljednjem mjestu na tabeli. Klop je djelovao iscrpljeno. Ipak, doveo je ekipu do sedmog mjesta Lige Evrope, kao i do finala Kupa Njemačke 2015. godine, kada su izgubili od Volfsburga 1:3. U to vrijeme Klop je već najavio odlazak iz Dortmunda.

„Ja sam normalan“

Klopova pauza trajala je pet mjeseci. Oktobra 2015. postao je novi trener Liverpula. I još jednom sa sobom vodi Buvača – ostaje vjeran sebi i svom pomoćniku.

Kada su ga pitali za komentar na izjavu portugalskog trenera Žozea Murinja „I’m the special one“ (Ja sam onaj koji je poseban), Klop je odgovorio: 

- Ja sam bio prosečan igrač i u Majncu sam počeo kao prosječan trener. Moglo bi se reći: I’m the normal one (Ja sam običan).

Kao treneru Liverpula nije mu odmah uspjelo da osvoji Ligu prvaka 2018. protiv Reala iz Madrida. Ali ove godine jeste, u finalu protiv Totenhema – iako je nešto ranije, u jesenjem dijelu, njegov Liverpul poražen u Beogradu od Crvene zvezde (2:0). 

- Dobra atmosfera, nije bilo nemoguće igrati, iako je bilo bučno. Prava fudbalska atmosfera, tako je Klop opisao tribine stadiona „Rajko Mitić“.

Titulu Lige prvaka Klop je posvetio svojoj supruzi Uli, s kojom je u braku od 2005. 

- Moja porodica uvijek je odlazila na odmor sa srebrnom medaljom, rekla je Klopova supruga poslije finala u Madridu.

Ovoga puta je drugačije, ovoga puta je zlato. I u tome ćemo da uživamo. Drago mi je što sam mogao dati svojoj supruzi zlatnu medalju, rekao je tada Jirgen Klop.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.