IN MEMORIAM

Preminuo bivši igrač i trener FK Sarajevo

Višnjevac: U stručnim štabovima nekadašnjeg Fudbalskog saveza Jugoslavije bio je punih 10 godina. Facebook

G. Š. / Avaz.ba

26.9.2019

Nekadašnji fudbaler i trener FK Sarajevo Vukašin Višnjevac, koji je svojim igrama i stručnim radom ostavio dubok trag u nekadašnjoj Prvoj ligi SFRJ i reprezentativnim selekcijama bivše SFRJ i Jordana, preminuo je u 80. godini 

Vukašin Višnjevac rođen je 15. juna 1939. godine u Gacku. U karijeri je igrao za Sarajevo, Igman, Slogu Doboj, Istru i Rovinj.

Trenersku karijeru počeo je u Istri, gdje je trenirao mlađe kategorijama, da bi nastavio kao trener prvih timova Sarajeva, Veleža, Olimpije, Vojvodine, Rijeke, Partizana... Također, bio je trener i u klubovima iz Kuvajta i Saudijske Arabije, te selektor reprezentacije Jordana.

U stručnim štabovima nekadašnjeg Fudbalskog saveza Jugoslavije bio je punih 10 godina. Radio je i kao trener mlade reprezentacije (do 21 godine), sa kojom je bio u finalu Evropskog prvenstava 1979. godine (Jugoslavija - Istočna Njemačka 4:3).

S olimpijskom reprezentacijom Jugoslavije osvojio je bronzanu medalju na Olimpijskim igrama 1980. godine u Moskvi. Zlatnu medalju osvojio je s mediteranskom reprezentacijom 1979. u Splitu. U ulozi trenera reprezentacije bio je i na Svjetskom prvenstvu 1982. u Španiji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.