EVROPA

Poznati menadžer i izraelski tajkun napravili novo fudbalsko čudo

Ispred Benfike i Porta

Navijači uživaju u početku sezone. Facebook

N. D.

28.9.2019

Bivši drugoligaš koji je ove sezone stigao u društvo najboljih prvi je na tabeli portugalskog prvenstva nakon šest kola. Famalikao je iza sebe ostavio one najveće, imaju bod više od Benfike i Porta.

Portugalska sportska javnost je u šoku. Svi se pitaju kako je moguće da je klub koji je prije samo 10 godina bio petoligaš, a u elitnom razredu portugalskog nogometa posljednji put je igrao prije 25 godina, u ovom trenutku vodeća ekipa lige. Odgovor se možda skriva u činjenici da je arhitekta ekipe najmoćniji menadžer na svijetu Horhe Mendez (Jorge Mendes), a novac daje izraelski milijarder Idan Ofer.

Leteći uspon Famalikao je počeo u junu prošle godine kada je izraelski naftni magnat prihvatio izazov koji mu je predložio njegov prijatelj Mendez. Čovjek koji u vlasništvu ima i trećinu dionica Atletiko Madrida odlučio je uložiti u klub iz industrijskog grada od 130.000 stanovnika, koji se nalazi tridesetak kilometara od Porta, i to u trenutku dok je bio na 14. mjestu druge lige.

Danas je to priča o prvoplasiranom timu elitnog razreda koji u svojim redovima u ovoj sezoni ima čak 18 novih igrača. Samo četiri igrača su tu bila i prošle godine.

Inače, Famalikao ima priliku večeras nastaviti seriju dobrih rezultata. Ugostit će Belenešeš. Prema Mozzartu kvota na domaćina je 1.80.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.