REPREZENTACIJA

Robert Prosinečki za "Avaz": U nedjelju sam gledao Ibiševića

Drago mi je što je Džeko u posljednje tri prvenstvene utakmice Rome odlučio njih dvije, ali i što je u formi Pjanić, koji sada postiže golove, rekao je strateg "Zmajeva"

Prosinečki: Prosinečki: Čekam informacije iz Milana o Kruniću. Arhiva

Piše: Goran Šumar

2.10.2019

Selektor našeg državnog tima Robert Prosinečki već je maksimalno u predstojećim kvalifikacionim utakmicama za Euro 2020. protiv Finske (12. oktobar – Zenica) i Grčke (15. oktobar – Atina).

Igrački kadar

- Drago mi je što je Edin Džeko u posljednje tri prvenstvene utakmice Rome odlučio njih dvije, ali i što je u formi Miralem Pjanić, koji sada postiže golove - konstatira selektor Prosinečki u razgovoru za „Dnevni avaz“ i dodaje: 

- Igraju, to je najvažnije. Također, to važi za još dosta reprezentativaca koji su starteri. Manje-više, svi su u formi i igraju jako dobro, što je vrlo bitno za predstojeće kvalifikacione utakmice.

Konačno je šansu u Milanu dobio Rade Krunić.

- Njegovoj ekipi nikako ne ide u ovoj sezoni, a i on se povrijedio u finišu nedjeljne utakmice protiv Fiorentine (1:3, op. a.). Ne znam još tačno kakav je stepen njegove povrede, čekam da mi jave... Inače, gledao sam tu utakmicu. Milan nije u najboljoj formi, ne igra onako kako smo to svi očekivali, ali za nas je vrlo bitno što je Rade odigrao prve minute - konstatira selektor, koji je ponovo obavio razgovor s Elvisom Sarićem.

Naši reprezentativci Sarić i Ervin Zukanović, nakon smjene hrvatskog trenera Branka Ivankovića, izgubili su status startera. Trenutno čak i ne konkuriraju za tim...

- Sara je zdrav, sanirao je povredu i, kako kaže, vratio fizičku snagu. Vidjet ćemo šta će biti s njim do oktobarkih reprezentativnih utakmica... Zbog toga smo i pozvali neke nove igrače, jer sada imamo evidentan problem i s Amerom Gojakom i Izetom Hajrovićem u Dinamu. Na kraju, oni su ipak otputovali s ekipom u Mančester, što znači da su u nekim kombinacijama za tim, iako je trener Nenad Bjelica bio u razmišljanju o njihovom statusu. To je, vjerovatno, bila neka šok-terapija prema njima - naglašava prvi strateg našeg državnog tima.

Vrlo je bitan, kako kaže selektor Prosinečki, oporavak i povratak kapitena Rijeke Zorana Kvržića u formu.

- On je ponovo jedan od boljih igrača Riječana... Također, i Sejo (Kolašinac) i Ćiva (Eldar Čivić) igraju. Cimi (Gojko Cimirot) igra standardno i jako dobro u Liježu, isto to važi i za Matu Jajala u Udinama. Dulju (Haris Duljević) očekujem na terenu ovaj vikend i tako, to je to. Edin Višća opet je bio jako dobar u pobjedi Bašakšehira, nije dao gol, ali je bio asistent. Manje-više, to je to, nema nekih novosti. Nadamo se da ćemo se dobro pripremiti za predstojeće utakmice - optimista je selektor.

Liga prvaka

Na pitanje šta Dinamo u 2. kolu Lige prvaka može uraditi u Mančesteru, odgovara:

- Teško mi je uopće pričati u tome... Da se ne lažemo, Siti je jedna od najboljih ekipa na svijetu, koja nije samo favorit u toj grupi nego i jedan od glavnih kandidata za krov Evrope. A sad, u nogometu se dešavaju razne stvari, nekad i čudne. Dinamo vrlo teško nešto više može napraviti na Itihadu, ali oni imaju šanse u drugim utakmicama. Naprimjer, protiv Šahtjora kod kuće... U svakom slučaju, Dinamo je ozbiljna ekipa koja trči, radi, ali ima i nekoliko igrača koji prave razliku. Zagrepčani možda nisu dovoljno dobar tim za Siti, ali sigurno se mogu boriti da prezime u Evropi, da li u Evropskoj ligi ili čak Ligi prvaka. Imaju šanse.

Prosinečki, s druge strane, smatra da je sam plasman Crvene zvezde u Ligu prvaka veliki uspjeh.

To su velike stvari za nogomet u regionu.

- Šta god da naprave oba ta kluba u Ligi prvaka, to je još samo jedan veliki plus - rekao je selektor.

Teško mi je sada pričati o Medunjaninu ili Ibiševiću

Selektora Prosinečkog pitali smo jesu li ga posljednje partije Vedada Ibiševića i Harisa Medunjanina ponukale da ih vrati pod zastavu domovine.

- Oni su se oprostili od reprezentacije, tako da nisam razmišljao o njihovom povratku. Teško mi je sada pričati o Medunjaninu ili Ibiševiću, koji je u nedjelju postigao dva gola Kelnu. Gledao sam tu utakmicu... Sigurno se radi o kvalitetnom igraču, ali on se sam oprostio. Da li bi se on vratio, ne znam - rekao je Prosinečki.

Medunjanin je nedavno izjavio da je spreman za povratak u reprezentaciju.

- Ne znam, ne bih sad, dok ne prođu ove dvije utakmice, ulazio u to. Ali, poslije ćemo vidjeti - dodaje selektor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.