ANALIZA

Ibišević, Medunjanin i Lulić još mogu pomoći ’Zmajevima’

Nije upitan igrački kvalitet, nego relacije između njih, ekipe i stručnog štaba, kaže aktuelni selektor Crne Gore. Uz Džeku nam treba napadač poput Vede, konstatira legenda Želje

Ibišević: Nadmašio Klozea, Mateusa.... Agencije

Piše: Goran Šumar

2.10.2019

Naš napadač iz berlinske Herte Vedad Ibišević (35), s dva nedjeljna gola Kelnu, probio se na 29. mjesto najboljih strijelaca njemačke Bundeslige svih vremena (122 gola).

Pogocima u Kelnu prestigao je Vedo legendarne Miroslava Klozea (Klose), Lotara Mateusa (Lothar Matthaus) i Herberta Laumena, koji na svom kontu imaju po 121 gol. Ibišević će uskoro prestići i Franka Mila (Mill), koji je postigao 123 gola...

Ogromno iskustvo

S druge strane, nedavno je na zvaničnoj stranici Fudbalskog saveza Sjedinjenih Američkih Država objavljen veliki tekst o veznjaku Filadelfije junion Harisu Medunjaninu (34), koji je izabran među 11 najboljih igrača tamošnje MSL lige, u kojem igraju mnoge svjetske zvijezde.

Tim povodom kontaktirali smo naše stručnjake Faruka Hadžibegića, Mišu Smajlovića i Vlatka Glavaša i pitali ih mogu li Ibišević, Medunjanin, ali i kapiten italijanskog Lacija Senad Lulić (33), još pomoći našem državnom timu.

- I Vedo i Medunjanin i Lulić kvalitetni su igrači, koji imaju ogromno iskustvo. Barem prema meni, nisu trebali napraviti, tako da kažem, ovu pauzu u reprezentaciji, jer su i dalje aktivni igrači - ocjenjuje Hadžibegić.

Aktuelni selektor Crne Gore dodaje da nije u pitanju njihov igrački kvalitet, već relacije između njih, ekipe i stručnog štaba, odnosno šta Robert Prosinečki sprema za naredni period i šta su oni spremni napraviti.

- Taj kolektivni zajednički duh je jako, jako bitan za ostvarivanje dobrih rezultata. Mislim da su sva tri ta igrača iskoristiva. Sve dok su aktivni i igraju u klubovima, za mene su potrebni. Nismo mi velika zemlja - kaže Hadžibegić.

Željina legenda Mišo Smajlović, koji je od 1999. do 2002. bio selektor BiH, konstatira da nam je uz Edina Džeku potreban još jedan napadač poput Ibiševića.

- Ne bi bilo loše da ih selektor ponovo pozove. Ne mora Ibišević igrati od prve minute, ali vidjeli ste kako je u nedjelju odigrao u Kelnu. Ušao je s klupe i sa dva gola riješio pitanje pobjednika. Znači, u određenim situacijama bi i reprezentacija mogla imati koristi od njega.

To je ipak igrač koji daje golove, pravi gol-igrač, a uz Džeku treba nam još jedan takav napadač. Naravno, selektor zna najbolje, koliko mu ko od spomenutih može pomoći. Vjerovatno ne mogu igrati konstantno ili po 90 minuta, ali u nekim situacijama mogu se ubaciti. Ne bi bilo loše imati ih barem na klupi - ističe Smajlović.

Status i želja

Nekadašnji kapiten i trener naše reprezentacije Vlatko Glavaš također smatra da Ibišević, Medunjanin i Lulić mogu pomoći “Zmajevima”.

- Naravno da mogu. Međutim, drugo je pitanje da li bi njihov povratak bio kontraproduktivan. Ipak, oni su sami rekli da se opraštaju od reprezentacije, jer ne mogu podnijeti teret svega toga.

U svakom slučaju, svi igrači koji igraju dobro u klubovima i koji imaju želju da igraju za reprezentaciju, naravno uz dogovor sa selektorom, mogu pomoći, barem s vremena na vrijeme. Zašto ne? Naravno, o svemu odlučuje selektor Prosinečki, koji, na kraju krajeva, prvi i odgovara za rezultate - rekao je Glavaš.


60  

utakmica za naš državni tim odigrao je Medunjanin i postigao devet golova


57 

mečeva i četiri gola ima Lulić u reprezentaciji

28 

pogodaka u 83 nastupa u dresu BiH postigao je Ibišević


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.