SLUČAJ PECARA

NSBiH: Kažnjavanje klubova nije poželjna mjera za iskorjenjivanje huliganizma!

Pozivamo medije, državne institucije, navijačke grupe i sve ljubitelje sporta da osude ovakvo ponašanje i distanciraju se od huligana, saopćeno iz NSBiH

Sa minulog meča na Pecari: Fudbal u drugom planu. Avaz

Piše: G. Š. / Avaz.ba

3.10.2019

Nogometni savez BiH najoštrije je osudio sve oblike nedozvoljenog ponašanja navijača na utakmici osmine finala Kupa BiH između Širokog Brijega i Sarajeva, posebno govor mržnje, nacionalističke ispade te bacanje tvrdih predmeta na igrače gostujućeg tima, saopćeno je iz kuće bh. fudbala.

- Nažalost, rezultat je ostao u sjeni ovih huliganskih ispada, jer kako drugačije nazvati ponašanje navijača čije su glavno „oružje“ u navijanju za svoj tim nedozvoljena upotreba pirotehničkih sredstava, ksenofobni transparenti, uzvici puni mržnje i diskriminacije. 

Na stadionu Pecara u Širokom Brijegu još jednom se pokazalo da huliganima među navijačima nije na prvom mjestu nogomet/fudbal, niti njihovi klubovi, već samopromocija kroz izazivanje incidenata i nereda.

Pozivamo medije, državne institucije, navijačke grupe i sve ljubitelje sporta da osude ovakvo ponašanje i distanciraju se od huligana. U suprotnom, svi navijači će biti poistovjećeni s huliganima. To nije pravedno prema onim navijačima koji 90 minuta i na korektan način bodre svoj klub i koji nastoje da drugim, pozitivnim načinima doprinose promociji ne samo svoga kluba nego i fudbala/nogometa u cjelini.

NSBiH, klubovi i sve službe uključene u organizaciju utakmica moraju učiniti sve kako stadioni u BiH ne bi bili mjesto mržnje, već sportskog spektakla i druženja.  NS BiH je svjestan da kažnjavanje klubova nije dovoljna ni poželjna mjera za iskorjenjivanje huliganizma. Cjelokupna društvena zajednica mora posvetiti mnogo više pažnje radu s mladima, prvenstveno pitanju edukacije i sportske kulture. 

Da bi u centru pažnje bili fudbal/nogomet i fudbaleri/nogometaši, moramo zajednički i konstruktivno djelovati u sprečavanju nereda, a NSBiH je u tom smislu otvoren za svaku podršku i inicijativu - piše u saopćenju NSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.