SAOPĆENJE

Sindikat fudbalera: Zbog čega je NSBiH na Pecaru delegirao upravo ovu postavu službenih lica

Meč obilovao incidentima domaćih navijača

Široki Brijeg: Detalj meča na Pecari. Ž. Miličević

J. A. / Avaz Sport

3.10.2019

Sndikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini objavio je saopćenje za javnost u kojem se osuđuju dešavanja na sinoć na Pecari odigranoj utakmici. Široki Brijeg slavio je protiv Sarajeva rezultatom 3:2 u osmini finala Kupa BiH i tako prošao u daljnju fazu takmičenja, a meč je obilovao incidentima domaćih navijača. Tekst saopćenja prenosimo u cijelosti. 

- Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH osuđuje sinoćnja dešavanja na stadionu Pecara, koja su se desila u toku utakmice osmine finala Kupa BiH između domaćina NK Široki Brijeg i FK Sarajevo.

U toku susreta, s tribina stadiona, u dijelovima gdje su bili smješteni domaći navijači, mogli su se čuti nacionalistički i fašistički povici, vrijeđanja i negiranja države BiH te su u nekoliko navrata ubacivani pirotehnika i čvrsti predmeti na teren, a sve je kulminiralo u 75. minuti, kad je igrač FK Sarajevo Anel Hebibović pogođen pa je susret bio prekinut čak 22 minute. 

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini poziva takmičarske i disciplinske organe Nogometnog saveza BiH da po hitnom postupku donesu odgovarajuće mjere kako bi sankcionirali dešavanja na stadionu Pecara. U jednom takvom ambijentu fudbal pada u drugi plan. Izjave fudbalera FK Sarajevo nakon susreta bilo je teško gledati s obzirom na ogorčenost, nedostatak protekcije i brigu za vlastitu sigurnost.

Upravo je sigurnost ključni segment kad se pristupa organizaciji utakmice. Stoga je dodatni šamar svim istinskim sportskim radnicima izvještaj delegata sinoćnjeg susreta Lazara Martinovića iz Čapljine, koji je ustanovio da “je organizator napravio propuste te da nisu osigurani svi uvjeti za odigravanje utakmice”. 

Postavlja se pitanje zbog čega je susret uopće mogao početi ako nisu osigurani svi uvjeti za odigravanje utakmice te zbog čega nisu primijenjena pravila fudbalske igre na propisan način. Postavlja se pitanje i, s obzirom na grube propuste u radu, zbog čega je “krovna kuća” bh. fudbala ovu postavu službenih lica delegirala na susret koji je unaprijed okarakteriziran kao utakmica “visokog rizika”, kad oni, očito, nisu dorasli tom zadatku i kad je, zbog njihovog izostanka zaštite pravila fudbalske igre, moglo doći do neželjenih posljedica po zdravlje igrača.

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH još jednom želi jasno dati do znanja da je zaštita igrača naš primarni zadatak te da organizator premijerligaškog i kup-takmičenja mora konačno donijeti adekvatnu disciplinsku mjeru kako bi se svim nacionalističkim, fašističkim povicima, veličanju osuđenih ratnih zločina, negiranju države Bosne i Hercegovine i sličnim negativnim pojavama kojima nije mjesto na fudbalskim stadionima, stalo ukraj - naveli su iz SPFBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.