BH. FUDBAL

Ima li uopće smisla igrati na Pecari!?

Incidenti se ponavaljaju iz sezone u sezonu

Pecara: Hoće li konačno Široki biti kažnjek kako zaslužuje. Arhiv

Piše: G. Šumar

4.10.2019

Nakon posljednjih nemilih scena na širokobriješkoj Pecari, tokom utakmice osmine Kupa BiH Široki Brijeg - Sarajevo 3:2 - od vrijeđanja gostujućih igrača i navijača na nacionalnoj osnovi i veličanja ratnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata, do gađanja igrača Sarajeva bakljama, flašama i drugim tvrdim predmetima, do dvadesetominutnog prekida utakmice, ljubitelji fudbala u BiH se s pravom pitaju: ima li uopće smisla igrati na Pecari!?

Ipak, činjenica je da se takvi i slični ispadi ponavljaju iz sezone u sezonu.

Pomoć UEFA-e

Nogometni savez BiH je već nekoliko puta kažnjavao NK Široki Brijeg, ali nikada adekvatno, tako je krajnje vrijeme da se poduzmu konkretni koraci prije još jedne tragedije. Divljanju huligana i porukama koje su nebrojeno puta dolazile s tribina Pecare posebno nije mjesto na sportskim terenima.

- Ubili su nam navijača, NIŠTA, neka ubiju i igrača, možda bude bolje nekada. E, fudbale... – napisao je fudbaler Sarajeva Miloš Stanojević nakon posljednje utakmice u Širokom Brijegu na društvenim mrežama.

Savez je davno morao UEFA-i prijaviti NK Široki Brijeg zbog podrške fašizmu i ratnim zločincima od širokobriješke navijačke grupe „Škripari“, ako već sam nema snage ili ne može jednom za sva vremena da stane ukraj sramnoj atmosferi na Pecari. Navodno, građani Bosne i Hercegovine su već alarmirali „FARE Network“ - UEFA-inu mrežu za borbu protiv diskriminacije na stadionima.

- Sramota - kratko i jasno atmosferu na Pecari opisao je golman bordo tima i naše reprezentacije Vladan Kovačević.

Loša organizacija

Kako saznajemo u kući bh. fudbala, Disciplinska komisija NSBiH je za ponedjeljak zakazala sjednicu, na kojoj će glavna tema biti dešavanja na utakmici Kupa BiH između Širokog Brijega i Sarajeva. Delegat meča na Pecari Lazar Martinović iz Čapljine u svom prvom izvještaju napisao je da je organizacija utakmice bila loša te da klub domaćin nije osigurao sve uvjete za odigravanje meča.

- Organizacija utakmice loša, s propustima. Klub domaćin nije osigurao sve uvjete za odigravanje utakmice (ponašanje navijača, ubacivanje predmeta u teren, baklje i dr.). Na terenu, za vrijeme igre, bilo je incidenata, u 76. minuti došlo do prekida utakmice, o čemu više u izvještaju. Ponašanje gledalaca na današnjoj utakmici u više navrata bilo je nesportsko od kluba domaćina i gosta (pirotehnika, navijanje). Doček i ispraćaj gostiju i službenih lica fer i korektan. Na današnjoj utakmici ispred komiteta za sigurnost prisutan gospodin Dobroslav Barbarić - navodi se, između ostalog, u službenom zapisniku delegata Martinovića.

Odgovarajuće mjere

Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH osudio je dešavanja na stadionu Pecara.

- U toku susreta s tribina stadiona, u dijelovima gdje su bili smješteni domaći navijači, mogli su se čuti nacionalistički i fašistički povici, vrijeđanja i negiranja države BiH, te su u nekoliko navrata ubacivani pirotehnika i čvrsti predmeti na teren, a sve je kulminiralo u 75. minuti, kada je igrač FK Sarajevo Anel Hebibović pogođen, te je susret bio prekinut u trajanju od čak 22 minute. SPFBiH poziva takmičarske i disciplinske organe NSBiH da po hitnom postupku donesu odgovarajuće mjere da bi sankcionirali dešavanja na stadionu Pecara. 

U jednom takvom ambijentu fudbal pada u drugi plan. Izjave fudbalera FK Sarajevo nakon susreta bilo je teško gledati, s obzirom na ogorčenost, nedostatak protekcije i brige za vlastitu sigurnost. Upravo je sigurnost ključni segment kada se pristupa organizaciji utakmice... SPFBiH još jednom želi jasno dati do znanja da je zaštita igrača naš primarni zadatak te da organizator premijerligaškog i Kup takmičenja mora konačno donijeti adekvatnu disciplinsku mjeru da bi se svim nacionalističkim, fašističkim povicima, veličanju osuđenih ratnih zločina, negiranju države Bosne i Hercegovine i sličnim negativnim pojavama kojima nije mjesto na fudbalskim stadionima stalo ukraj - naveli su iz SPFBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.