RAZGOVOR

Irfan Peljto za "Avaz": Nije lako suditi vječiti derbi i živjeti u istom gradu

Stekao status jednog od najperspektivnijih UEFA arbitara

Razgovarao: Jasmin Alibegović

4.10.2019

Irfan Peljto najbolji je bosanskohercegovački nogometni sudija. 35-godišnji Sarajlija svojim trudom i zalaganjem došao je do statusa jednog od najperspektivnijih UEFA arbitara. Njegov otac Mesud također je imao zavidnu sudijsku karijeru te je tako Irfan 2008. godine odlučio krenuti njegovim stopama. Od 2012. godine pravdu dijeli u Premijer ligi BiH, a njegova prva utakmica u elitnom rangu bh. nogometa između Zrinjskog i Rudara iz Prijedora koja je odigrana 28. oktobra 2012. godine bila je prekinuta zbog nevremena.  

Iako je rođeni Sarajlija, Peljti je čak pet puta pripala čast da sudi gradski derbi između Željezničara i Sarajeva, po čemu je rekorder. Upravo je taj sarajevski vječiti derbi za njega najteža utakmica.

- Za mene je to najteža utakmica. Nije lako suditi tu utakmicu i živjeti u istom gradu, a pet puta sam imao tu čast i nadam se da ću imati još – kaže Peljto, koji je završio pravni fakultet. 

Utakmice domaćeg prvenstva donijele su mu bogato iskustvo i sav fokus stavlja upravo na suđenje u elitnom rangu bh. nogometa.

- Prioritet je naša liga i da se ovaj dio polusezone odradi do kraja onako kako treba po pravilima i propozicijama NSBiH, da se odbrani integritet i regularnost naše lige što moje kolege, ostale sudije zajedno sa ljudima iz NSBiH možemo i hoćemo – poručio je najbolji bh. nogometni sudija.

Peljto je 2017. godine promoviran u prvu sudijsku kategoriju UEFA-e i tada počinje novo poglavlje u njegovoj sudijskoj karijeri. Najbolji bh. arbitar iskoristio je svoju priliku i sada ga sve češće viđamo na evropskoj sceni. Nakon što završi niz seminara i edukacija o VAR-u, Peljti će biti otvorena vrata elitne kategorije, odnosno moći će pravdu dijeliti na utakmicama Lige prvaka, što će sigurno biti veliki uspjeh za bh. nogomet i sport općenito.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.