NOGOMET

Počinje borba za Olimpijski stadion Koševo

Predlagači „Koncepta novog regulacionog plana Zetra“ predlažu uklanjanje atletske staze sa stadiona Koševo

Hoće li stadion Koševo ostati bez atletske staze?. Arhiva

Piše: G. Š. / Avaz.ba

7.10.2019

U Osnovnoj školi Nafija Sarajlić (Patriotske lige 57) danas u 18 sati bit će održana javna tribina povodom "Koncepta novog regulacionog plana Zetra“.

Kraljica sportova

- Poštovani članovi Atletskog kluba Sarajevo, atletski radnici, simpatizeri i svi građani koji znaju vrijednost riječi Olimpijski stadion, pozivamo Vas da u ponedjeljak, 7. oktobra u 18 sati, prisustvujete javnoj tribini povodom „Koncepta novog regulacionog plana  Zetra“... - saopćeno je iz Atletskog kluba Sarajevo, te naglašeno: 

U trenutku kada je Bosna i Hercegovina napravila historijski uspjeh za „kraljicu sportova“, kada je javnost još jednom dobila potvrdu zahvaljujući vrhunskom rezultatu našeg prijatelja Amela Tuke koji sport bi trebao imati znatno veću podršku, predlagači „Koncepta novog regulacionog plana Zetra“ predlažu uklanjanje atletske staze sa stadiona Koševo. Taj prijedlog se dešava uprkos jasnom izjašnjavanju Atletskog saveza BiH, Atletskog kluba Sarajevo i Gradske uprave, gdje je navedeno da su sve navedene institucije apsolutno za modernizaciju Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović-Hase“ Koševo, ali uz zadržavanje atletske staze. 

Općina Centar sa načelnikom, kao idejni predlagač novog koncepta,imaju drugu viziju, koja nije u skladu sa sportskim vrijednostima, te su spremni izvršiti urbidic nad Olimpijskim stadionom „Asim Ferhatović Hase Koševo", koji je svakako simbol grada Sarajeva, Kantona Sarajevo, ali i Bosne i Hercegovine. 

Želim podsjetiti da je Atletski klub Sarajevo nepolitička organizacija, koja više decenija egzistira u glavnom gradu BiH i naši članovi, u prošlosti, sadašnjosti, a vjerujemo i u budućnosti donosili su i donijet će brojne medalje i pehare sa evropskih i svjetskih takmičenja. Ovaj način javne objave je naš način borbe za opstanak „kraljice sportova“, s toga molimo da se svi simpatizeri kluba i sportska javnost uključe!

Dužnost nam je i informirati javnost o tome da već tri godine Atletski klub Sarajevo vodi pravnu borbu s Općinom Centar, koja je samovoljno pokušala oduzeti Atletski centar kluba. U toj borbi smo uspjeli, međutim Općina Centar nastavlja u svojim pokušajima u vidu pokretanja Upravnih sporova prema institucijama, koje rade po zakonu. Iako smo imali itekako osnove, nismo podnijeli krivične prijave za postupke odgovornih lica Općine Centar, te smo pokušali na dobronamjeran način ukazati na propuste, pozvati na bolju komunikaciju i dijalog, poštujući ispravne sportske vrijednosti za koje se zalažemo, međutim, očito je da Općina Centar ima druge planove.

Novi plan


Također, Atletski klub Sarajevo raspolaže s dokumentacijom i dokazima za sljedeće činjenice:

- Atletski savez BiH i AK Sarajevo su u periodu 1996. - 2017. uložili u Olimpijski stadion „Asim Ferhatović Hase“ Koševo i Atletski poligon Koševo više od četiri miliona KM. Sva dobivena sredstva realizirana su isključivo kroz napore stručnih atletskih radnika u ASBiH i AK Sarajevo.

- Atletska staza se ne koristi od 2015. godine zbog neuslovnosti, odnosno zbog stanja koje je prouzrokovano neadekvatnim upravljanjem stadionom. Sva oštećenja nastala na stazi su rezultat neadekvatne zaštite za vrijeme održavanja koncerata. Uvođenje teretnih vozila i nepropisno rukovanje su uzrok oštećenja koja onemogućavaju velika atletska takmičenja u glavnom gradu BiH, za šta itekako postoji interes.

- Ostala atletska borilišta, koja je AS BiH predao Općini i njenu firmu na upravljanje i čuvanje su također u katastrofalnom stanju. Primjera radi, za zimski EYOF 2019 , jama za dalj s certificiranim pijeskom je ispražnjena da bi pijesak bio zamijenjen šljunkom za beton.

I pored ovakvog činjeničnog stanja, Atletski klub Sarajevo i Atletski poligon Koševo su bili centar atletskih dešavanja u BiH u 2019. godini. Organizirali smo sva značajna državna takmičenja, a stazu i ostala borilišta čuvamo kao „svetinju“. Iako naša takmičenja imaju pozitivne ocjene, takmičari i omladina iz atletskih klubova ipak ostaje uskraćena za priliku da takmiči u atmosferi Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović-Hase“ Koševo. 

„Koncept novog regulacionog plana za RP Zetra“predviđa uklanjanje atletske staze na Koševu, te izmještanje na Atletski poligon, gdje bi se staza proširila na ukupno 8 traka. Međutim, realizacija takvog koncepta bi onemogućila građane da posjete Atletski centar Sarajevo, s obzirom na to da bi se rekreativna traka morala uništiti, a uz to i bacališta za teške sprave bi nestala, što bi veliki broj talentiranih i uspješnih atletičara odvelo od sporta, a „zelena oaza“ našeg centra trajno bi bila izgubljena.

Modernizacija stadiona


Želimo još jednom istaći da je Atletski klub Sarajevo apsolutno za modernizaciju Olimpijskom stadiona „Asim Ferhatović Hase“ Koševo, Za unapređenje uslova na Atletskom poligonu Koševo. S tim u vezi, i u stručnom i finansijskom smislu, Atletski savez BiH je ponudio svoju podršku, uz asistenciju Međunarodne atletske federacije. Međutim, sve ove činjenice se ignoriraju i stavljaju u drugi plan.

Na kraju, želimo postaviti pitanje Općini Centar, koja rukovodi kroz JU CSRSA koševskim stadionom. Ako su ASBiH i AK Sarajevo kao neprofitne organizacije mogle direktno investirati, zahvaljujući svojim radom i zalaganjem, više od 4 miliona KM, zbog čega Općina Centar, sa gotovo najvećim budžetom od svih općina u FBiH, ne može izvršiti direktnu investiciju? S tim, što jasno moramo izdvojiti da subvencija troškova najma nije investiranje, već plaćanje radnika i računa, koje sami stvarate.

Atletski klub Sarajevo poziva sve članove, prijatelje, partnere i sportske radnike na večerašnju javnu raspravu. Počinje borba za Olimpijski stadion Koševo!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.