REPREZENTACIJA

"Zmajevi" trenirali u Zenici, Prosinečki izabrao novog kapitena

Prosinečkog i igrače očekuju dueli sa Finskom i Grčkom. Foto: D. Jurišić

E. J. / Avaz.ba

7.10.2019

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki obratio se u Trening-centru NSBiH novinarima pred početak priprema za utakmice protiv Finske i Grčke, koje se igraju u okviru grupe J kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Prosinečki 12. oktobra u Zenici protiv Finske (18 sati) te 15. oktobra u Atini protiv Grčke (20.45), neće moći računati na povrijeđenog kapitena Edina Džeku. To je veliki hendikep za bh. tim koji sa samo sedam bodova zauzima četvrto mjesto u grupi J (prva je Italija ima 19, druga Finska 12, treća Armenija 9, BiH 7, Grčka 5 te Lihtenštajn 1 bod). 

Duža pauza

Prosinečki je napomenuo kako će Džeko, koji je i operisan, duže vrijeme biti odsutan i u Romi.

- Moramo razmišljati samo o igračima koji su tu. Imat ćemo ih duže vrijeme tu i vidjet ćemo ko će ga zamijeniti - kazao je Prosinečki, koji je napomenuo kako su "Zmajevi" posljednju kvalifikacijsku utakmicu protiv Armenije odigrali ispod svog nivoa, prenosi FENA.

On je dodao kako je, zbog ostavke koju je bio podnio prošlog mjeseca, ali i povukao nakon razgovora sa čelnicima NSBiH, pritisak sigurno puno veći, ali da je najvažnije da bh. tim ima volju i motivaciju da napravi dobar rezultat.

- Finci su vrlo težak protivnik, ali igramo tu u Zenici, pred našim navijačima pa ćemo vidjeti. Mislim da se mogu dobiti, mada jako dobro izgledaju. To su pokazali i u ovom kvalifikacijama, u kojima su izgubili samo od Italije - istakao je Prosinečki.

On je dodao kako se ekipi priključio i Haris Duljević, koji nije bio u zadnje vrijeme u konkurenciji ni za tim Nima, ali se oporavio i bit će u konkurenciji za tim.

Elvira Koljića nije pozvao jer se tek oporavio, a Jasmina Mešanovića jer ne igra u Mariboru, ali i zbog toga što se prošle godine nije odazvao na poziv za nastup na američkoj turneji bh. tima.

Naknadni poziv

Naknadno je selektor pozvao Dinu Hotića iz slovenskog Maribora, koji je dobio dozvolu Međunarodne nogometne federacije (FIFA) da nastupa u dresu "Zmajeva".

Na pitanje novinara o ulozi Miralema Pjanića u reprezentaciji i ekipi Juventusa, gdje igra puno bolje, Prosinečki je kazao da su njegovu ulogu u bh. timu prilagodili onoj koju ima u italijanskom klubu.

- On je igrač koji diktira tempo, koji razigrava ekipu i kada igra dobro, onda će i Bosna izgledati jako dobro - kazao je Prosinečki, koji je najavio da će Pjanić protiv Finske biti i kapiten tima umjesto Džeke. 

Selektorov spisak

Prosinečki je za dvije naredne utakmice pozvao sljedeće igrače: Ibrahim Šehić (Erzurumspor), Kenan Pirić (Maribor), Jasmin Burić (Hapoel Haifa), Sead Kolašinac (Arsenal), Toni Šunjić (Dinamo Moskva), Ermin Bičakčić (Hofenhajm), Ervin Zukanović (El-Ahli), Eldar Ćivić (Ferencvaroš), Marko Mihojević (Erzgebirge), Adnan Kovačević (Korona Kjelce), Zoran Kvržić (Rijeka), Stjepan Lončar (Rijeka), Muhamed Bešić (Šefild junajted), Gojko Cimirot (Standard Lijež), Miralem Pjanić (Juventus), Elvis Sarić (El-Ahli), Rade Krunić (Milan), Amer Gojak (Dinamo Zagreb), Haris Duljević (Nim), Mato Jajalo (Udineze), Dino Hotić (Maribor), Riad Bajić (Konjaspor), Armin Hodžić (MOL Fehervar), Izet Hajrović (Dinamo Zagreb) i Edin Višća (Bašakšehir).


Sa prvog treninga "Zmajeva" u Zenici - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.