ANALIZA

"Dijamant" je (ne)zamjenjiv

Možda Edinov izostanak našim reprezentativcima bude dodatni motiv, rekao je Musemić. Ljubav prema državi mora biti presudna, ističe Šećerbegović

Džeko: U utorak izašao iz bolnice. Agencije

Piše: Goran Šumar

9.10.2019

Naš državni tim u ponedjeljak je bez povrijeđenog kapitena Edina Džeke obavio prvi trening pred nastavak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine i utakmice s Finskom (subota, Zenica) i Grčkom (15. oktobar, Atina).

Povodom toga smo razgovarali s tri legende bosanskohercegovačkog fudbala Enverom Hadžiabdićem, Vahidinom Musemićem i Dževadom Šećerbegovićem i pitali ih može li se naš državni tim bez Džeke vratiti na pobjednički ili pravi put, kako je to u najavi oktobarskog okupljanja rekao selektor “Zmajeva” Robert Prosinečki.

Važna karika


- Ne znam, Džeko je važna karika u našoj reprezentaciji... Teško se može naći igrač koji ga može adekvatno zamijeniti - konstatira Hadžiabdić, nekadašnji igrač i trener Željezničara, ali i standardni reprezentativac bivše Jugoslavije, te dodaje:

- Optimizam koji slušam iz naše reprezentativne svlačionice treba opravdati na terenu. Kao, nešto će se promijeniti, vratit ćemo se na pravi put, a onda to potenciranje da je atmosfera dobra, da je... Ne znam, za mene je normalno da je atmosfera u reprezentaciji dobra.

Nekadašnji legendarni napadač Sarajeva i reprezentacije bivše SFRJ Vahidin Musemić naglašava da bi naš državni tim i s Džekom teško, kako kaže, uvezao dvije pobjede u oktobarskim utakmicama.

- Volio bih da naši momci u predstojećim utakmicama daju sve od sebe, to bi bila velika stvar. Ako bude tako, onda se možemo nadati pozitivnim rezultatima. U suprotnom, sigurno ne. Šteta što se Edin povrijedio, teško ćemo ga nadoknaditi, ali, eto, takav je sport. Moramo ići dalje bez njega, sve je na našim momcima. Možda im Edinov izostanak bude neki dodatni motiv - rekao je Musemić.

Veliki gubitak


Bivši napadač tuzlanske Slobode Dževad Šećerbegović naglašava da je cijeli život optimista, tako i ovaj put.

- Džekino neigranje je baš veliki gubitak za naš državni tim, ali šta je, tu je. Treba prihvatiti činjenicu da nekada neće uopće biti Edina, odnosno da ćemo morati igrati bez njega.

Nećemo cijeli život imati Džeku u reprezentaciji, moraju i drugi igrati i davati svoj maksimum - kaže Šećerbegović.

Ipak, Džekina povreda došla je u najgorem trenutku.

- Stvarno nam je bio neophodan u predstojećim utakmicama, i kao igrač i kao čovjek, odnosno vođa te reprezentacije. Jednostavno, prava ličnost. Ostali igrači sada i zbog njega trebaju zapeti još više da bi došli do željenih rezultata. Naši reprezentativci sada moraju biti jedinstveni, jer igraju za državu, za Bosnu i Hercegovinu, a ne za sebe ili nešto drugo. Ljubav prema državi mora biti presudna, a ne nikakva materijalna korist. Baš sada treba dati sve od sebe, ne 100 posto, nego i još više. U suprotnom, nema ništa od nas - za kraj je rekao Šećerbegović.

Hadžiabdić: Nedostatak motiva i(li) patriotizma

Naša reprezentacija, kako ističe Hadžiabdić, igra čudno.

- Takve neke oscilacije, a, također, u nekoliko posljednjih utakmica se desilo i to da ispustimo iz ruku pozitivan rezultat. To je problem. Mislim da je glavni problem u pristupu naših reprezentativaca. Jednostavno, naši igrači nisu toliko motivirani da igraju za reprezentaciju kao za svoje klubove. Ne znam zašto dolazi do tog nedostatka motiva ili možda čak patriotizma. Možda sam ja stariji tip, pa drugačije gledam na to sve, ali jednostavno, ne vidim u svim utakmicama tu neku želju da svaki igrač uvijek pruža maksimum - analizira Hadžiabdić.

DŽEKO

je u ponedjeljak operirao jagodičnu kost, koja je pukla na dva mjesta, a jučer je izašao iz bolnice


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.