NOGOMET

Elma Husić: Možemo igrati na Evropskom prvenstvu

Nastupa za ŽNK Emina i igra na poziciji ofanzivnog veznog

Husić: Zadovoljna igrom. Privatni album

Piše: Jasmin Alibegović

10.10.2019

Mostarka Elma Husić je nogometašica ŽNK Emina i juniorska reprezentativka BiH. Ova 17-godišnja djevojka, koja pohađa Srednju medicinsku školu u Mostaru, igra na poziciji ofanzivnog veznog, a nogomet je zavoljela još od malih nogu.  

- Znate kako to ide, s dječacima na ulici sam stalno igrala, tako sam i zavoljela nogomet i počela trenirati u tadašnjem ŽNK Mostaru, koji je nakon nekog vremena ugašen. Prebacila sam se u ŽNK Emina, gdje igram i dan-danas. Pronašla sam se u tome i to je ono što volim - kaže Husić.

Zadovoljna je svojoj igrom, ali i rezultatima kluba.

- Imamo jednu dobru sezonu iza nas, gdje smo ostvarili zapažene rezultate, ali uvijek može i mora bolje, a mi, naravno, iz utakmice u utakmicu težimo ka tome. Što se tiče moje igre, poprilično sam zadovoljna - ističe mlada nogometašica.

Historijski uspjeh

Husić s dosta uspjeha nastupa i za juniorsku reprezentaciju BiH.

- U proteklom periodu igrali smo kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, gdje smo se kvalificirali i prošli dalje u elitni krug i ostvarili historijski uspjeh - naglašava bh. juniorska reprezentativka.

Smatra da ženski nogomet u BiH sve više napreduje.

- Situacija se mijenja i iz godine u godinu se poboljšava, iako je to još daleko od razvijenih zemalja kao što su Njemačka, Švedska...  Predrasuda uvijek ima i uvijek će ih biti. U posljednje vrijeme sve više i više djevojčica želi igrati nogomet iako još ima onih koji govore da to nije za žene - mišljenja je naša sagovornica.

Ispričala nam je i jednu zanimljivu anegdotu koja se desila uoči utakmice sa Švedskom. 

- Pred izlazak na teren obukla sam različite kopačke, a da nisam ni primijetila. Valjda je to bila neka sreća - priča Husić

Ambiciozna nogometašica otkrila nam je svoje želje.

- Želja mi je da s mojim klubom osvojim Premijer ligu BiH i da zaigram Evropsko prvenstvo, to još možemo ostvariti. Što se tiče budućnosti, želim uspješno završiti školovanje i nastaviti karijeru u nekom velikom evropskom klubu - zaključuje Husić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.