EURO 2020

Split pod opsadom policije, spremne i antidron jedinice

Nekome neupućenom činilo bi se da u Split, u najmanju ruku, prema nivou policijske budnosti i prisutnosti, dolazi Donald Tramp na razgovor s iranskim kolegom o tome hoće li započeti 3. svjetski rat ili ne

U gradu se na svim frekventnijim mjestima nalaze policijski kombiji s interventnom policijom. Slobodna Dalmacija

Avaz Sport

10.10.2019

Uoči utakmice na Poljudu nogometnih reprezentacija Hrvatske i Mađarske, fokus javnosti usmjeren je na vrlo stroge mjere osiguranja koje splitska policija poduzima kako bi na najmanju moguću mjeru svela svaku mogućnost izazivanja nereda ili incidenata na utakmici.

Mjere sigurnosti

Danima se tako govori o pojačanim mjerama sigurnosti, u gradu se na svim frekventnijim mjestima nalaze policijski kombiji s interventnom policijom, legitimiraju se svi za koje policija, po ko zna kojem kriteriju, prosudi da su "sumnjivi"... Nekome neupućenom činilo bi se da u Split, u najmanju ruku, prema nivou policijske budnosti i prisutnosti, dolazi Donald Tramp (Donald Trump) na razgovor s iranskim kolegom o tome hoće li započeti 3. svjetski rat ili ne.

No, sve to događa se zbog nogometne utakmice. A zbog nje će policija, osim klasičnih svojih metoda, u nadgledanju zračnog prostora nad Poljudom i naokolo upotrijebiti i antidron sisteme, odnosno puške, kako bi zaustavila svaki eventualni potencijalni prelet ili nalet neželjenog drona. Svaka od njih vrijedi oko 300 hiljada kuna (oko 77 hiljada KM), prenosi "Slobodna Dalmacija".

S dvojicom pripadnika Specijalne policije ATJ-a Lučko koji će, uz splitske kolege, biti u četvrtak nekoliko sati prije i poslije utakmice na "dominantnim tačkama" oko stadiona držeći u ruci spremne antidron puške, razgovarali smo jučer u krugu splitske Policijske uprave. Odmah da pojasnimo, "dominantne tačke" odnose se na nebodere u okolici Poljuda i svakako zgradu Kineski zid, koji su idealna pozicija na kojoj će specijalci dežurati i spremno čekati da s protudronskim sistemom "skinu" svaku nepoželjnu i neprijavljenu letjelicu koja se približi poljudskoj ljepotici.

Hrvatska specijalna policija nabavila je još prije nekoliko godina antidron pušku HP 47, njemačke firme WUST, čija je namjena, kako nam to službenim policijskim rječnikom pojašnjavaju naši sagovornici, "odbrana i onesposobljavanje bespilotnih letjelica – dronova u svrhu sprečavanja mogućeg oblika napada i/ili snimanja iz zraka na štićene osobe i objekte u posebnom nadzoru te ostalih nezakonitih postupanja na štićenom području". Kako zapravo radi ovo antidron oružje?

– Nakon uočavanja drona počinje djelovanje našeg operatera te se onesposobljava komunikacija i navigacijski signal u krugu od nekoliko kilometara od mjesta gdje je letjelica uočena – pojašnjavaju sagovornici. Prevedeno, to znači da, nakon što policija ili neko drugi uoči pa dojavi da se nad Poljudom ili u njegovoj blizini u zraku nalazi letjelica čiji let ili prelet nije najavljen i prijavljen Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo, pripadnici Specijalne policije uključuju oružje, ometaju signal osobe koja dronom upravlja te preuzimaju kontrolu nad njim.

Specijalna policija

Oni dalje na osnovu iskustva i sigurnosne procjene odlučuju šta će s tim dronom dalje napraviti. Hoće li ga srušiti, prizemljiti, navesti da padne negdje u more i slično. Jer, nemojmo to smetnuti s uma, u trenutku kad ga uoče i preuzmu kontrolu nad njim, policajci ne znaju nosi li dron pet kilograma eksploziva, kameru za snimanje ili nekakav otrovni plin.

– Moram naglasiti da smo mi, kao pripadnici Specijalne policije, po obučenosti i znanju u upravljanju ovakvim sustavima uz bok našim kolegama iz mnogo bogatijih europskih zemalja, koji, u odnosu na nas, imaju puno više i tehnike i mogućnosti. No, trudimo se održavati korak s njima, a u nekim smo stvarima čak i ispred njih. Želim napomenuti našim građanima da svatko tko upravlja dronom snosi odgovornost, da to nije igračka iako je mnogi ljudi još doživljavaju kao takvu. Nama je cilj ne samo spriječiti let neželjene letjelice, nego nam je i cilj doći do osobe koja njome upravlja. A onaj tko upravlja dronom, a to nije prijavio, ima i prekršajnu odgovornost – pojašnjava nam jedan od specijalaca.

Dodaje nam, na kraju, da uporaba ovog oružja nije nikakva novost niti se ona prvi put upotrebljava na Poljudu zbog susreta Hrvatske i Mađarske.

– Mi to redovito radimo i na utakmicama kad reprezentacija igra u Zagrebu i na drugim javnim manifestacijama, kao i prigodom dolaska stranih državnih delegacija u Hrvatsku. No, o tome se malo zna i malo piše. I bolje da je tako – smije se za kraj sagovornik.

"Mogu li golubovi formirati kukasti križ?'

Dok se jake snage policije raspoređuju po glavnim gradskim punktovima, splitski navijači jutros su iznad tunela u Dubrovačkoj ulici izvjesili poruku kojom su se osvrnuli na paranoju koja posljednjih dana vlada u Splitu zbog obične nogometne utakmice. Na dva transparenta tako su ispisane poruke: 'Mogu li golubovi formirati 'kuku'?' te 'Čega se bojite'. Naravno, poruke su uklonjene rekordnom brzinom...

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.