SJEVERNA KOREJA

Nakon 30 godina, bez gledalaca: Ko je uspio snimiti varnice u najstrožije kontoliranoj utakmici svih vremena

Utakmici na sablasno praznom stadionu prisustvovao i predsjednik FIFA-e Đani Infantino

Varnice na terenu u Pjongjangu. Printscreen

A. Ču. / Avaz.ba

17.10.2019

Nema gledalaca, nema TV prijenosa, a nije bilo ni golova u prvoj utakmici (0:0) nakon 30 godina u Sjevernoj Koreji između domaćina i ljutog mu protivnika iz Južne Koreje. Ni ljudi širom svijeta nisu mogli gledati ovu utakmicu, jer je sve bilo strogo kontrolirano, ali su sjevernokorejske vlasti poručile da ne se brinemo - DVD utakmice bit će uskoro svima dostupan!

Tako se u Sjevernoj Koreji orila južnokorejska himna, a vihorila se i zastava. U dvije službene utakmice protiv Južne Koreje Sjeverna Koreja je bila domaćin u Šangaju, a ne Pjongjangu. Također, prije deset godina Južna Koreja optužila je Sjevernu da je njenim nogometašima otrovala hranu.

Na utakmici je bio i predsjednik FIFA-e Đani Infantino (Gianni Infantino, 49), koji je ostao razočaran izostankom gledalaca i začuđen odnosom sjevernokorejskih vlasti prema novinarima.

- Stvarno sam iznenađen činjenicom da na utakmicu nisu pušteni gledaoci, iako je bilo najavljeno da će se to učiniti. Također, u posljednji su trenutak otkazali i TV signal s utakmice, dok velikom broju stranih novinara nisu odobrene vize za ulazak u Sjevernu Koreju - rekao je predsjednik FIFA-e.

Komunikacija sa stadiona bila je blokirana južnokorejskim medijima, dok sjevernokorejski o utakmici uopće nisu izvijestili. Do sada je bila dostupna samo jedna fotografija, ali je, uprkos mnogim blokadama, procurio snimak s utakmice gdje je malo zaiskrilo između suprotstavljenih strana na terenu.

Autor snimka je švedski ambasador u Sjevernoj Koreji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.