PRIMERA

Barcelona predložila novi termin odigravanja "el klasika"

Real Madrid još se nije oglasio o predloženom datumu

"El klasiko" jedna je od najgledanijih utakmica na svijetu. AFP

FENA

18.10.2019

Španski nogometni prvak Barcelona, koji je za osam dana trebao biti domaćin utakmice s Real Madridom, potvrdio je kako će predložiti odigravanje te utakmice 18. decembra.

Takmičarski odbor Španskog nogometnog saveza u petak je “zbog više sile”, uzrokovane protestima zagovornika nezavisnosti Katalonije, odlučio da odgodi najveći španski derbi. 

Saopćio je kako se Barcelona i Real Madrid do ponedjeljka moraju dogovoriti o novom datumu utakmice na stadionu Kamp nou ili će Komitet za takmičenje odrediti datum.

Naša želja je bila da igramo "el klasiko" 26. oktobra na Kamp nouu, kako je bilo predviđeno, o čemu smo obavijestili Odbor. Imamo povjerenje u svoje članove i navijače, čije je izražavanje uvijek bilo za primjer. No, s obzirom na odluku Odbora da odgodi utakmicu, mi ćemo predložiti 18. decembar kao novi datum njenog odigravanja - navela je Barcelona u saopćenju. 

Real Madrid još se nije oglasio o predloženom datumu. Trener Zinedin Zidan (Zinedine Zidane) rekao je u petak na konferenciji za medije u Madridu kako su on i njegovi igrači spremni igrati gdje i kad im kažu.

U Barceloni peti dan traju ulični protesti nakon što je u ponedjeljak Vrhovni sud osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godine zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. godine, koji je bio zabranio Ustavni sud i posljedičnog proglašenja republike Katalonije. Osuđeni su zbog poticanja stanovništva na ustanak i trošenja javnog novca za organiziranje zabranjenog referenduma. 

Derbi između Barcelone i Real Madrida jedna je od najgledanijih utakmica na svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.