ZVANIČNO

Prosinečki će voditi "Zmajeve" i u baražu Lige nacija

Cilj je plasman na Euro 2020.

Prosinečki: Ostaje na klupi "Zmajeva". Arhiv

Piše: J. A. / Avaz Sport

18.10.2019

Nakon što je izgubljena utakmica u Atini i negativnog rezultata kojim je našoj selekciji definitivno zatvoren put na Euro kroz kvalifikacije, članovi Izvršnog odbora NSBiH obavili su u protekla tri dana nekoliko razgovora sa selektorom Robertom Prosinečkim.

Ovim razgovorima su prisustvovali i predstavnici Odbora za posredovanje i savjetovanje, kao i savjetnik Izvršnog odbora NSBiH Zvjezdan Misimović.

Nakon toga su na danas u Sarajevu održanoj sjednici Izvršnog odbora NSBiH razmatrani dosadašnji rezultati A-selekcije u kvalifikacionim utakmicama za Evropsko prvenstvo 2020. godine. 

Posebna pažnja je posvećena analizi rada stručnog štaba, kao i rezultatima u kvalifikacionim utakmicama A-selekcije protiv reprezentacija Finske i Grčke. 

Izvršni odbor NSBiH je na sjednici održanoj 10. septembra 2019. godine, donio jednoglasnu odluku kojom je dao punu podršku selektoru Robertu Prosinečkom u daljnjem radu. Analize koje su tada dostavljene od  Tehničkog komiteta, pokazale su da su šanse za direktan plasman na Euro 2020. minimalne. 

Svjestan trenutka i realnih pokazatelja da ekipa teško može ostvariti direktan plasman kroz grupnu fazu kvalifikacija, IO NSBiH dao je zadatak selektoru i stručnom štabu da na najbolji mogući način pripreme ekipu za posljednje utakmice kvalifikacija i eventualnog baraža u martu 2020. godine. Poduzete su i određene dodatne aktivnosti na pripremama za oktobarski ciklus kvalifikacija, a rezultat ovih aktivnosti je bila utakmica protiv reprezentacije Finske u Zenici. Poslije toga je uslijedila utakmica u Grčkoj, koja je pokazala mnogo slabosti i problema u ekipi, pogotovo nedostatak kontinuiteta igranja na visokom nivou u dvije utakmice u tri dana. 

Na sjednici Izvršnog odbora zaključeno je sljedeće:

- Selektor Robert Prosinečki treba pripremiti plan za dvije posljednje utakmice u kvalifikacijama, kao i utakmicu baraža, koji će se igrati u martu 2020. godine; 

- Za realizaciju i izvršenje plana zadužuju se Odbor za posredovanje i savjetovanje IO NSBiH i savjetnik Zvjezdan Misimović. U provođenju ovih aktivnosti, za njihovu realizaciju zadužuje se Tehnički komitet IO-a NSBiH. Na sjednici je data puna podrška članovima Odbora za posredovanje i savjetovanje, kao i savjetniku Zvjezdanu Misimoviću za izvršenje zadatka realizacije plana priprema posljednih kvalifikacionih susreta u novembru te za utakmice baraža u martu 2020. godine;

- Plan selektora Prosinečkog bit će dostavljen IO-u NSBiH, zajedno s dokumentom o stručnoj procjeni njegove kvalitetne realizacije, s jasnim i konkretnim zadatkom kako ostvariti željeni cilj, plasman na Euro 2020.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.