ENGLESKA

Nevjerovatna životna priča: Sa 14 postao otac, ima jednu nogu kraću, a sada cijepa mreže u Engleskoj

Moraeš: Život ga nije mazio. Instagram

E. J. / Avaz.ba

19.10.2019

Aston vila je u junu ove godine za rekordnih 25 miliona eura dovela napadača Veslija Moraeša (Wesley Moraes, 23) iz belgijskog Klub Briža, što je pratila skepsa navijača.

No, poslije osam kola engleske Premijer lige, brazilski fudbaler na svom kontu ima četiri gola i jednu asistenciju, a iza sebe život koji ga nimalo nije mazio, prenosi Telegraf.rs.

Moraeš je već kao devetogodišnjak ostao bez oca, koji je preminuo nakon teške bolesti…

Majka je učinila sve

- Ostali smo moja braća, mama i ja. Majka je radila i nije joj bilo teško izdržavati nekoliko djece. Kad god završim trening, nazovem je, ona je učinila sve kako bih postao igrač - rekao je Vesli.

Nevjerovatno zvuči, ali Vesli je sa 14 godina i sam postao otac. Dobio je sina, koji ga je, kako sam kaže, natjerao da mnogo brže sazrije.

- Bio sam mlad, zalomilo se dijete - danas kroz osmijeh priča brazilski napadač.

Iako je to bio šok za mladića, dvije godine poslije on je po drugi put postao otac.

- Kad se rodilo drugo dijete, rekao sam sebi: "Sad moraš da uspiješ, moraš da postaneš profesionalac." Učinio sam sve da postanem igrač, da zarađujem i da moji klinci imaju ono što ja nisam imao - rekao je novi napadač Aston vile, koji je već postao idol navijača kluba iz Birmingema.

Atletikove zvijezde

Bio je Moraeš i na probi u španskom Atletiko Madridu, ali nije prošao. Treninzi mu nimalo nisu bili lagani.

- Pomalo sam se bojao Dijega Košte (Diego Costa), Mirande i Raula Garsije (Garcia). Bio sam dijete tada, ali bilo je nevjerovatno - ističe Vesli.

Dugo se tražio, jer nije imao nikoga da ga "pogura". U jednom trenutku je skoro odustao od fudbala i razmišljao da pronađe neki drugi posao.

- Išao sam u Francusku, pa u Slovačku, promijenio sam šest timova, ali niko me nije htio. Ipak, dali su mi priliku u Trenčinu. Bilo mi je teško u prvih nekoliko sedmica, jer je bilo veoma hladno, snijeg je padao tri mjeseca. Došao sam iz Brazila i nikako nisam mogao da shvatim zašto su temperature tako niske - prisjeća se mladi Moraeš.

Njegove fudbalske vještine nikad nisu bile sporne, ali fizičke... Vesli ima desnu nogu kraću za tri centimetra, ali je s takvim hendikepom igrao i njegov zemljak, legendarni Garinča (Garrincha).

- Naviknuo sam se. Otkad znam za to, ne osjećam nikakve bolove. Valjda mi nikad neće smetati - istaknuo je Moraeš.

Četiri sezone u Belgiji

Nakon jedne godine u slovačkom Trenčinu, Vesli je za milion eura prešao u Klub Briž. U četiri sezone u Belgiji odigrao je 130 utakmica i postigao 38 golova uz 14 asistencija.

Pomalo iznenađujuće, povratnik u englesku elitu Aston vila riješio je da za njega izdvoji čak 25 miliona eura i tako ga učini najskupljim igračem u historiji kluba. Navijači su bili skeptični, ali ih je brzo uvjerio da ima kvalitet za njihov tim.

Prvi gol je Moraeš postigao u trećem meču protiv Evertona u pobjedi od 2:0. Potom je uslijedio gol Arsenalu za vodstvo Vile, ali su "Tobdžije" na kraju preokrenule i pobijedile da bi "eksploziju" Moraeš pokazao protiv najvećeg iznenađenja dosadašnjeg šampionata, ekipe Norviča.

Uvjerljivu pobjedu od 5:1 otvorio je upravo Moraeš sa dva gola u prvom poluvremenu i asistencijom u drugom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.