NOGOMET

Ronaldo je mašina za golove, ali nije ni blizu austrijskom rekorderu

Ronaldo: Pogodio i protiv Bolonje. AFP

E. J. / Avaz.ba

20.10.2019

Napadač italijanskog prvaka Juventusa Kristijano Ronaldo (Cristiano) postao je tek šesti fudbaler koji je u karijeri stigao do cifre od 700 golova, nakon što je u kvalifikacijskom duelu za Evropsko prvenstvo 2020. godine pogodio s penala za Portugal protiv Ukrajine. Svoj 701. gol postigao je jučer u prvenstvenoj pobjedi protiv Bolonje.

Ipak, kapiten Portugala daleko je još od svjetskog rekordera Jozefa Bicana (Josef), koji je između 1928. i 1955. godine postigao čak 805 golova za klubove i reprezentacije (igrao je prvo za Austriju, a potom bivšu Čehoslovačku).

Četiri titule

S obzirom na to da će Ronaldo u februaru 2020. napuniti 35 godina, pitanje je hoće li igrati toliko dugo i na visokom nivou da bi mogao ugroziti rekord, no, kada je riječ o portugalskoj mašini za golove, ništa nije nemoguće.

Šestorica sa više od 700 golova. Graphic News

Fantastični golgeter počeo je karijeru u Sportingu iz Lisabona, za koji je pogodio samo pet puta prije transfera u engleski Mančester junajted. Na Old trafordu je proveo šest sezona i postigao 118 golova.

Nastavio seriju

Od 2009. do 2018. godine igrao je Ronaldo za klub svojih snova, španski Real Madrid, koji je sa 450 golova predvodio do četiri titule u Ligi evropskih prvaka.

Prošle godine je prešao u slavni italijanski Juventus, u čijem je dresu nastavio golgetersku seriju. Mreže rešeta i u reprezentaciji, gol protiv Ukrajine bio je njegov 95. za Portugal.

Ostali igrači koji su dostigli cifru od 700 pogodaka u karijeri su brazilske legende Romario i Pele, Mađar Ferenc Puškaš (Puskas) te Nijemac Gerd Miler (Muller).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.