OPSTRUKCIJE

Šestorica protiv Mileta: Sukob fudbalskih vladara Republike Srpske

Kovačević se grubo oglušio i na zakonske propise i naloge državnih organa jer, kao što je poznato, rad sportskih udruženja i organizacija reguliran je zakonom

Mile Kovačević. Arhiv

A. Čulić

21.10.2019

Dugogodišnji predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske Mile Kovačević izgubio je većinu u Izvršnom odboru i u Skupštini, ali ne namjerava podnijeti ostavku. Sve to nagnalo je Kovačevićeve opozicionare da se javnosti obrate saopćenjem.

Njega potpisuju potpredsjednici Fudbalskog saveza RS Dušan Marković i Milorad O. Lale te članovi UO Mladen Kršić, Dragan Aranđić, Vico Zeljković i Mirko Milošević, a mi ga prenosimo u cijelosti: 

- Putem medija najšira javnost u Republici Srpskoj je upoznata sa dešavanjima i opstrukcijama u Fudbalskom Savezu Republike Srpske, u vezi sa realizacijom zahtjeva za održavanje sjednica IO FS RS i Skupštine FS RS. Cilj zahtjeva je bio razrješenje predsjednika FS RS Mile Kovačevića zbog teškog kršenja odredbi Statuta FS RS, te gubitka povjerenja članova Skupštine, Izvršnog odbora, kao i velikog nezadovoljstva cjelokupne fudbalske javnosti. 

Vođeni velikom podrškom fudbalskih radnika odlučili smo da poboljšamo stanje u fudbalu Republike Srpske, a umjesto saradnje naišli smo na opstrukcije, manipulacije, teško kršenje statuta i rušenje ugleda FS RS od strane Kovačevića i generalnog sekretara Gorana Ćejića. 

Odredbom člana 42. stav 1. Statuta FS RS jasno i nedvosmisleno je propisano: da Skupština može razriješiti pojedinca ili tijelo FS RS, da Izvršni odbor može razrješenje pojedinca ili tijela staviti na dnevni red Skupštine, da Izvršni odbor može privremeno razriješiti pojedinca ili tijelo, što odmah stupa na snagu, ako je takvo lice počinilo teško kršenje Statuta, propisa ili Odluka donesenih na osnovu Statuta, ili izvršilo teško krivično djelo, te da član Izvršnog odbora može podnijeti prijedlog da se takav zahtjev za razrješenje stavi na dnevni red Izvršnog odbora ili Skupštine. 

Dana 29. 8. 2019. godine, 43 delegata Skupštine FS RS (od ukupnih 55) zatražilo je, pismenim zahtjevom, održavanje vanredne Skupštine FS RS. U vezi sa podnesenim zahtjevom generalni sekretar FS RS zatražio je od nadležne Komisije za propise FS RS tumačenje Statuta FS RS u vezi sa sazivanjem vanredne Skupštine FS RS i temama dnevnog reda iste. Postupajući po tom zahtjevu generalnog sekretara FS RS Komisija za propise je istakla da je zahtjev 43 delegata Skupštine FS RS za sazivanje vanredne Skupštine FS RS sa prijedlogom dnevnog reda kako je to navedeno u zahtjevu, podnesen u skladu sa odredbom člana 26. stav 1. Statuta FS RS, te da su ispunjeni statutarni uslovi za sazivanje vanredne Skupštine FS RS. Uprkos stavu Komisije za propise predsjednik FS RS je ignorieao ovo tijelo FS RS i suprotno statutarnim odredbama nije prihvatio da zakaže sjednicu vršeći opstrukciju zahtjeva i volje delegata Skupštine.

Predsjednik FS RS je također ignorirao legalan i statutaran zahtjev šest članova IO FS RS od 11.09.2019. godine, koji su tražili zakazivanje sjednice Izvršnog odbora FS RS u skladu sa odredbama Statuta FS RS. I ne samo to, Mile Kovačević je podnio čak 22 potpuno neosnovane disciplinske prijave protiv sportskih radnika u FS RS, između ostalog i protiv potpredsjednika FS RS i članova Izvršnog odbora u grčevitom nastojanju da spriječi svoju smjenu.

S obzirom da je predsjednik FS RS, na taj način, svjesno blokirao rad najviših i najvažnijih organa FS RS, Skupštine i Izvršnog odbora, kojima je kao pojedinac u skladu sa Zakonom i statutom podređen, evidentno je načinio teške povrede Statuta FS RS. Zbog toga je i nadležna inspekcija morala da izvrši inspekcijski pregled. Kršenje Statuta potvrđeno je izvršnim Rješenjima Republičke uprave za inspekcijske poslove, Sektora prosvjetne inspekcije – odjeljenje Banja Luka broj 24.120/616-266-34-5/19 od 20.09.2019. godine i 24.120/616-266-40-2/19 od 30.09.2019. godine.

U obrazloženju rješenja broj 24.120/616-266-34-5/19 od 20.09.2019. godine je jasno navedeno da nije bilo nikakvog statutarnog osnova za nezakazivanje sjednice Izvršnog odbora od strane predsjednika FS RS, zbog čega je naloženo FS RS da, odmah po prijemu rješenja, zakaže i održi sjednicu Izvršnog odbora po zahtjevu šest članova od 11.09.2019. godine, kao i da u roku od 30 dana po prijemu Rješenja zakaže i održi vanrednu Skupštinu FS RS po zahtjevu 43 delegata Skupštine od 29.08.2019. godine. U konkretnom slučaju postupajući inspektor je utvrdio da su prekršene odredbe člana 26. stav 2, člana 36. stav 3, te člana 41. Statuta FS RS.

Rješenjem broj 24.120/616-266-40-2/19 od 30.09.2019. godine naloženo je FS RS da, u roku od tri (3) dana od prijema rješenja, bez odlaganja postupi u skladu sa odredbom člana 41. stav 11. Statuta, a iz razloga kršenja odredbe člana 18. tačka 5. Statuta FS RS.

Dakle, u oba rješenja su utvrđene povrede odredbi Statuta koje su se odnosile na zakazivanje sjednica IO i Skupštine FS RS, od strane nadležnih tijela FS RS, i to predsjednika FS RS kao odgovornog lica i generalnog sekretara. Po navedenim izvršnim rješenjima inspektora, kojim je utvrđeno kršenje odredbi Statuta FS RS od strane predsjednika FS RS do danas nije postupljeno, što samo potvrđuje i dokazuje konstatno kršenje odredbi Statuta FS RS, od strane predsjednika FS RS. Time se Mile Kovačević grubo oglušio i o zakonske propise i naloge državnih organa jer, kao što je poznato rad sportskih udruženja i organizacija reguliran je zakonom.

UEFA u odgovoru koji je objavljen na sajtu FS RS traži poštovanje Statuta i državnih zakona, na kojima insistiraju i šest članova Izvršnog odbora. Za razliku od nas, Mile Kovačević krši i jedno i drugo. Treba reći da je FS RS udruženje građana i u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama u slučaju nepoštovanja statuta nadzor preuzimaju državni organi, u ovom slučaju Republička uprava za inspekcijske poslove i kao drugostepeni organ Ministarstvo porodice, omladine i sporta.

Shodno navedenom, smatrali smo potrebnim da medije i javnost ovim putem upoznamo sa aktuelnom situacijom, kako bi svima bile dostupne sve pravno-relevantne činjenice što je neophodno jer smo svjedoci svakodnevnih izlazaka u javnost predsjednika FS RS koji putem pismenih saopćenja, nemuštim i neargumentiranim obrazloženjima očito želi da skrene pažnju sa načinjenih povreda kako Statuta FS RS, tako i pozitivnih pravnih propisa.

Zbog svega navedenog, a u cilju napretka fudbala kao sporta u Republici Srpskoj i poštovanja propisa istrajat ćemo u namjeri da razriješimo Kovačevića, što će se uskoro i desiti - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.