INTERVJU

Ognjen Vranješ ekskluzivno za "Avaz": Uvijek sam ginuo za dres BiH

Nisam onakav kakvog me neki žele predstaviti, kaže defanzivac grčkog AEK-a

Vranješ: Samo o sportskim temama. Arhiv

Piše: Goran Šumar

22.10.2019

Defanzivac atinskog AEK-a Ognjen Vranješ, koji već skoro godinu ne daje nikakve izjave za medije iz regiona, u ekskluzivnom intervjuu za „Dnevni avaz“ osvrnuo se na naš državni tim, povratak u AEK, Atinu, ali i na banjalučki Borac.

Nisam nacionalista 

Jedna rečenica koju je „ispalio“ tokom prvog sastanka u elitnom atinskom naselju Glifada u subotu navečer, tokom kojeg smo i dogovorili ovaj intervju, posebno je upečatljiva.

- Nisam nacionalista, odnosno onakav kakvog me neki žele predstaviti, ali volim svoje najviše - rekao je Vranješ te dodao:

- Uvijek sam ginuo u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine. Međutim, ne želim, nemojte me ništa više pitati o tome, mislim na tetovažu (tetovaža zločinca popa Đuića, op. a.) i slične stvari.

Ipak, to je ono što najviše zanima ljubitelje fudbala u BiH. 

- Već sam vam rekao sve... Zar bih večeras na ovaj intervju došao s prijateljem Safetom iz Srebrenice, koji je ovdje kod mene u Atini u posjeti, da sam onakav kakvog me neki žele predstaviti. A ako i dalje budete insistirali na tome, možemo i prekinuti ovaj intervju. Možemo razgovarati samo o sportskim temama, jer vi ste sportski novinar, a sve ostalo ćemo ostaviti za „Đir s Memom“ i portal „Avaz“.

Je li Vam žao što prošle sedmice niste mogli pomoći izabranicima Roberta Prosinečkog u Atini?

- Žao mi je što su me se onako, olako, odrekli, boli me to... Selektor Prosinečki samo mi je poslao poruku u kojoj je napisao da zbog ogromnog pritiska javnosti više ne može računati na mene. Ništa više. A sam selektor najbolje zna kakav smo odnos imali kada je on naslijedio Baždarevića. Pitajte ga to. Prošle sedmice kada je reprezentacija igrala u Atini, nismo se ni pozdravili.

Bez obzira na sve, ljubitelji fudbala u BiH i dalje su mišljenja da igrački još mnogo možete pomoći našoj reprezentaciji.

- Svi pričaju lijepo o meni, ali prekrižen sam na najgori mogući način.

Imate li i dalje želju igrati za našu reprezentaciju? 

- To pitanje ipak bi mi trebao postaviti neko drugi, zar ne?

Loši rezultati

Kako ste vidjeli minuli kvalifikacioni meč Grčka – BiH, koji je našem državnom timu najvjerovatnije zatvorio vrata za direktan plasman na Eura 2020?

- Bilo je očajno. Bolje bi bilo da uopšte nisam ni došao na tu utakmicu, niti je gledao. Katastrofa.

Može li reprezentacija BiH, ipak, do Evropskog prvenstva 2020?

- Ne znam, mislio sam da će se neke stvari promijeniti, bar nakon Atine. Međutim, nemojte me sada pitati koje, zaključite nešto i sami.

Stranci cijenjeni

Nekoliko klubova iz Atine i Soluna ima odlične uvjete za rad, ulažu se i solidni novci za evropske prilike (pojedini igrači AEK-a imaju godišnju plaću i 1,2 miliona eura). Zašto je u krizi grčki reprezentativni fudbal?

- Ovdje u najboljim klubovima uglavnom igraju stranci, koji su i najbolji igrači, tako da je zaustavljena ili ograničena proizvodnja domaćih igrača. To je glavni razlog.

Najbolji grad na svijetu

Navijači AEK-a prosto obožavaju Vranješa. Jednostavno, prolazak kroz centralne atinske kvartove u kojima uglavnom žive navijači ovog popularnog kluba može trajati satima. Svi se žele slikati s njim, autogram...

- Atina je najbolji grad na svijetu. Sam grad, odnosno velegrad, klima i sve ostalo ovdje je za najvišu ocjenu, a i Atinjani su jako slični nama. Također, blizu je i rodna gruda, a s atinskog aerodroma imate letove gdje god to poželite. Šta još treba za kvalitetan, ugodan život - rekao je Vranješ.

Borac napreduje

- Redovno pratim Premijer ligu BiH. Drago mi je što moj matični klub Borac napreduje, ali očekujem da će rezultati biti još bolji u budućnosti, rekao je Vranješ.

Debi u Slovačkoj

Za naš državni tim Vranješ je odigrao 38 utakmica te još deset za reprezentaciju BiH U-21. Za A-tim je debitirao 17. novembra 2010. godine u pobjedi nad Slovačkom, a posljednju utakmicu odigrao je 15. novembra 2018. protiv Austrije u Beču.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.