KRVOPROLIĆE

Prošlo je 50 godina od najkrvoločnije utakmice svih vremena: Fudbaleri Milana preživjeli su istinski pokolj

Trojica domaćih igrača uhapšena zbog nasilja na sportskom terenu, jedan igrač Milana kidnapovan od strane argentinske policije pod prijetnjom da će ga poslati u vojsku?! Ogrobotine i modrice? Ko će ih izbrojati. Samo prelomi

Piše: A. Ču. / Avaz.ba

22.10.2019

Najbrutalnija fudbalska noć u historiji - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Buenos Ajres, centar grada. Rano popodne, srijeda, 22 oktobar 1969. godine... Trener Estudijantesa Osvaldo Zubeldija sakupio je svoje momke u foajeu hotela Nogaro. Za nekoliko sati treba da počne revanš meč za klupskog prvka svijeta. Estudijantes protiv Milana. Zubeldija je svjetan da poslije 0:3 u Italiji njegovi momci nemaju realnu šansu za preokret, ali želi da održi sastanak kako bi što bolje motivisao svoje igrače.

- Idemo, svi u sobu 704.

Na samom ulazu u sobu zaustavio ga je novinar "El Grafika". Želi da sazna o čemu će trener govoriti...

- Mislim da imamo 20 odsto šanse za uspjeh, tako ću početi. A onda ću reći da je mnogo gore izgubiti glavu nego utakmicu. Reći ću im da ostanu mirni, da daju sve od sebe i da pokušaju da pobijede čak i ako ne možemo da stignemo tih 0:3. Izađite i pobijedite, bez grubosti, igrajte lijepo - tako ću im reći.  

Ne, to nisu Zubeldijine riječi. Mora biti da se samo šalio... Argentinski novinar nije mogao da vjeruje šta mu je stari lisac ispričao u pero. Radi se brutalnom čovjeku. Čovjeku koji ne preza ni od čega, kome je pobjeda važnija od časti. Slomljena noga, nos... Nije problem, samo da pobijedim, da uzmem trofej.

Pitate se kako je završena utakmica Estudijantes - Milan? Trojica domaćih igrača uhapšena zbog nasilja na sportskom terenu, jedan igrač Milana kidnapovan od strane argentinske policije pod prijetnjom da će ga poslati u vojsku?! Ogrobotine i modrice? Ko će ih izbrojati. Samo prelomi. I fudbaleri koji su krvavi napustili teren.

Od "Masakra na Bombonjeri", kako je nazvan taj rat Estudijantesa i Milana danas se navršilo tačno 50 godina, podsjeća novinar Mozzartsporta Predrag Dučić.

"Rosonere" je predvodio tvorac "katenaća" Nereo Roko. Iako su i jedan i drugi bili poznati po defanzivnom stilu igre, Milan je na San Siru razbio Argentince sa 3:0. Đani Rivera dirigovao je igrom svog tima i bio mozak ubjedljivog trijumfa, ali golove su postizali Sormani (dva) i Nestor Kombin. Ovaj potonji, porijeklom Argentinac, zapao je za oko Zubeldijinim "krvolocima". Iako je čitav život praktično proveo u Francuskoj i Italiji, Kombina su smatrali izdajnikom kojeg bi trebalo dokrajčiti kada dođe na revanš.

Nešto manje od mjesec dana kasnije Milan je otputovao u Buenos Ajres. Navijači Estudijantesa unaprijedili su tehniku zastrašivanja rivala. Prilikom izlaska na zagrijvanje Italijani su poliveni vodom i vrelom kafom u znak "dobrodošlice". Počelo je krvavo, kako će se na kraju i završiti. Prvi koji se našao na udaru razjarenih domaćina bila je Milanova "jedanaeska" Pjerino Prati. On je dobio takav udarac da je momentalno pao u nesvijest! Ljekari su nekako uspeli da ga povrate i pored blažeg oblika potresa mozga, pa se nakon nekoliko minuta vratio u igru?!

Kada je Rivera postigao gol za vodstvo gostiju u 30. minutu, Argentincima je postalo jasno da od trofeja nema ništa, pa su do kraja utakmice, umjesto da spasavaju čast, isključivo tukli goste, onako za svoju dušu. Zabilježeno je da je najbrutalniji bio golman Alberto Poleti – još u prvom poluvremenu na patos je slao prvo Riveru, a onda Kombina i Sormanija. Čileanac koji je dijelio pravdu naveliko je navlačio na stranu domaćina, tako da nijedan od ovih startova van kaznenog prostora nije okarakterisan kao prekršaj. O žutim kartonima nije ni razmišljao...

"Autor" slike od koje i danas zastaje dah, a na kojoj je nesrećni Milanov Argentinac Nestor Kombin, krvav od glave do kolena, ispostavilo se bio je najveći kasapin u redovima Estudijantesa. Ime mu je Ramon Sančez i zajedno s Poletijem odmah poslije utakmice bio je uhapšen zbog nasilničkog ponašanja.


Kombin je bio najveća žrtva. Arhiv

Kombin je poslije duela sa svojim dželatom ostao da leži na terenu slomljenog nosa i jagodične kosti u lokvi krvi. Čileanac ni za ovo nije dosudio prekršaj. Štaviše, tražio je od ljekarskog tima Milana da ga što prije iznesu kako bi meč mogao da bude nastavljen?! Nestor Kombin se, nećete vjerovati, onako krvav vratio na teren, ali poslije samo nekoliko koraka pao je u nesvijest. 

Naredna scena predstavlja nešto nedostižno i za maštu najgorih holivudskih scenarista i režisera. Čista naučna fantastika! Dok su onesviješćenog Kombina iznosili s terena, ispred tunela je čekala policija. Čim se osvijestio, bio je uhapšen pod optužbom za dezerterstvo?!

Nestor Kombin ležao je u pritvoru dok su njegovi saigrači nastavili da se biju na Bombonjeri. Meč je nekako priveden kraju, a Estudijantesu nije bila dovoljna pobjeda od 2:1 kako bi odbranio titulu šampiona svijeta.

Kombin je čitavu noć proveo iza rešetaka. Oslobođen je tek nakon što je stigla dokumentacija iz Francuske i potvrda da je u toj zemlji odslužio vojsku. Milanova ekspedicija nije željela da napusti Argentinu sve dok fudbaler ne bude oslobođen...

Poslije "Masakra na Bombonjeri" veliki diktator Huan Karlos Onganja trudio se da spere ljagu sa svoje zemlje. Naredio je čelnicima Saveza da najoštrije kazne nasilnike, dok su pojedini završili na višednevnoj robiji, poput pomenutih Poletija i Sančeza. Ovom prvom čak je doživotno zabranjeno bavljenje fudbalom.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.