UŠAO U HISTORIJU

Mbape srušio nevjerovatan Mesijev rekord pa treneru bahato poručio: Bez mene je teško

Nogometaš PSG-a bio junak večeri

Mbape: Pomjera granice nogometa. AFP

J. A. / Avaz Sport

23.10.2019

Nogometaši francuskog PSG-a bili su raspoloženi na gostovanju kod Klub Briža i sinoć su zabili pet komada. Junak večeri svakako je bio 20-godišnji Kilijan Mbape (Kylian Mbappe), koji je postigao het-trik, dok je Mauro Ikardi (Icardi) dodao još dva gola.

Iako je Mbape u igru ušao tek u 52. minuti, to ga nije spriječilo da zablista. Nakon utakmice objavljeno je kako je mladi Francuz ušao u historijske knjige UEFA-e i Lige prvaka. Statističari UEFA-e objavili su podatak kako je Mbapeov het-trik bio jubilarni 100. u grupnoj fazi Lige prvaka. 

- Želio sam igrati od prve minute, ali je trener odlučio drukčije i morao sam to prihvatiti. Želio sam pokazati svima da je bez mene na terenu teško iako su moji saigrači igrali jako dobro. Želio sam se boriti, zadržati svoje mjesto u ekipi i maksimalno pomoći svojom timu. Nogomet je strast. Volim igrati nogomet i bilo je vrlo bolno kada nisam mogao igrati. Sretan sam što sam se vratio - kazao je iskreno nakon utakmice Mbape, koji je zbog povrede propustio šest utakmica ove sezone.

Također je zanimljivo spomenuti kako je na toj utakmici već svojim prvim golom srušio nevjerovatni rekord Lionela Mesija (Messi) kao najmlađi igrač u historiji Lige prvaka s više od 15 postignutih golova. 

Koliko je Mbape moćan i kakav će trag ostaviti u historiji nogometa, govori podatak kako je taj rekord oborio gotovo godinu prije Mesija i čak pune dvije godine prije Raula, bivšeg napadača Reala. I tu ne misli stati.

Također je Mbape značajno povećao prednost ispred svog sunarodnjaka Karima Benzeme s najviše postignutih golova u Ligi prvaka prije navršene 21. godine.

Najmlađi igrači u Ligi prvaka s 15 postignutih golova: 

Kilijan Mbape – 20 godina i 306 dana

Lionel Mesi – 21 godina i 288 dana

Raul – 22 godina i 163 dana

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.