REPREZENTACIJA

Ermedin Demirović za "Avaz": Želim se nametnuti selektoru Prosinečkom

Super mi je ovdje, prelijepo, a i bliže sam kući, kaže bh. napadač, koji je na posudbi iz španskog Alaveša l Nanizao četiri gola u pet utakmica u Superligi

Demirović: Ssvi su mi u klubu pomogli da što prije prođe period adaptacije. Arhiva

Piše: Goran Šumar

24.10.2019

Napadač naše mlade fudbalske reprezentacije iz švicarskog Sent Galena Ermedin Demirović (22) nastavio je s odličnim igrama tako da je i u minulom kolu protiv Serveta nastavio golgeterski niz.

U posljednjoj utakmici Superlige postigao je dva pogotka.

Računajući pet duela, odnosno od dolaska na posudbu iz španskog Alaveša, počeo je četiri posljednja i postigao četiri gola, uz jednu asistenciju.

Odličan potez

- Super mi je ovdje. I grad je prelijep, a i bliže sam kući - rekao je Sarajlija Demirović u razgovoru za “Dnevni avaz”.

Dodaje da je u Sent Galenu odlično prihvaćen.

- Jednostavno, svi su mi u klubu pomogli da što prije prođe period adaptacije, a najviše, naravno, igrači s našeg govornog područja, mada dobro znam i njemački jezik. Baš su me dobro prihvatili i pružili mi osjećaj da ovdje mogu dati sve od sebe - kaže Ermedin, koji je stasao u njemačkom Hamburgu.

Za razliku od prethodne sezone, koju je odigrao na posudbi u francuskom Sošou i španskoj Almeriji, Demirović će do kraja ove sezone igrati na posudbi u Sent Galenu.

- U minulom prijelaznom roku napravio sam odličan potez time što sam izabrao ovaj klub - ističe naš najbolji mladi reprezentativac.

On je još prošle godine bio u rosteru seniorskog državnog tima Bosne i Hercegovine za utakmice s Austrijom (0:0, Liga nacija) i Španijom (0:1, prijateljski meč u Las Palmasu).

Nema sumnje da odlični napadač sve jače kuca na vrata A-selekcije, kojoj su, nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020., sigurno potrebni remont i svježa krv.

- Zna se ko o tome odlučuje, a ja ću i dalje posao u klubu raditi najbolje što znam. Naravno da bi mi bila velika čast da zaigram za A-tim BiH.

Zašto kriti, volio bih i želio da to bude što prije, ali ponavljam, moje je da marljivo treniram i dajem sve od sebe na svim utakmicama koje igram. Želim se nametnuti selektoru Robertu Prosinečkom, a vidjet ćemo šta će biti na kraju - kaže dragulj bh. fudbala.

Njegova je potajna želja da još u ovoj godini debitira za A-tim kod selektora Prosinečkog.

Samo naprijed

- Naravno da bih to želio, da mi je to cilj. Uvijek mi je bila želja da budem reprezentativac svoje domovine. Na kraju krajeva, zbog toga sam i naporno radio cijeli život.

Ako nešto jako želite i sami sebi postavite ciljeve, onda to možete i ostvariti, naravno, uz mukotrpan rad i odricanja - svjestan je Demirović.

Na pitanje je li gledao posljednje utakmice naših “Zmajeva”, odnosno debakl u kvalifikacijama za Euro 2020, Demirović je odgovorio riječima:

- Naravno, gledam svaku utakmicu naše reprezentacije. Nije bilo kako bi trebalo biti, ali šta je, tu je, idemo dalje. Boli me svaki poraz naše reprezentacije, ali znate kako ja gledam na sve to, u fudbalu, kao i u životu, nema nazad, samo naprijed.

Koševo bliže od Grbavice

Demirović redovno prati Premijer ligu BiH.

- Ne navijam ni za koga, ali iskren da budem, Koševo mi je bliže od Grbavice. Najviše pratim igrače koje poznajem iz reprezentativnih selekcija.

Ne gledam baš često prijenose utakmice, ali redovno pratim rezultate - otkriva mladi napadač Sent Galena.

Ključna utakmica u Velsu

Naša mlada reprezentacija nalazi se u teškoj grupi, s Njemačkom, Belgijom, Velsom... ali dobro se drži. U tri kola “Zmajići” imaju po pobjedu (Moldavija 4:0), remi (Belgija 0:0) i poraz od apsolutnog favorita Njemačke (0:2).

- Vjerujem da konačno, mislim na našu mladu reprezentaciju, u ovom kvalifikacijskom ciklusu možemo napraviti nešto više. Ključna nam je naredna utakmica u Velsu, jer su oni tamo tukli Belgiju.

Ako ih sada pobijedimo, a mislim da možemo, imamo pravo da se nadamo i nečemu većem, odnosno da ostanemo na drugom mjestu - kaže Demirović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.