INICIJATIVE Kakav će biti odgovor UEFA-e

Van Basten je bio vizionar: Dvije države spajaju prvenstva da bi parirale ligama petice

E. J. / Avaz.ba

Holandski Ajaks bi mogao igrati protiv klubova iz Belgije

Foto: AFP


Belgija i Holandija razmišljaju o spajanju nogometnih liga. Novo zajedničko takmičenje moglo bi startati već iduće sezone. Ideja je stara nekoliko godina, no čini se kako su sada sazreli svi uvjeti za njen start.

- Superliga bi imala 18 klubova, deset holandskih i osam belgijskih. Sve bi moglo brzo startati, ako ne iduće sezone, onda bez dvojbe za dvije godine - kazao je predsjednik belgijskog Klub Briža Bart Verhege (Verhaeghe) za francuski "Le Monde", prenosi FENA.

Holanđani i Belgijanci ovim potezom žele smanjiti jaz koji postoji između njih i najjačih evropskih "liga petice" u koje spadaju Engleska, Španija, Italija, Njemačka i Francuska.

Pretpostavka je da bi takva liga smanjila odlazak mladih nogometaša u bogatije zemlje, dok bi klubovi dobili više novca od televizijskih prava jer bi liga bila zanimljivija većem broju gledalaca. U cijeli projekt uključili bi se i klubovi iz Luksemburga, ali za početak u drugoj ligi.

- Pregovori su već u toku, a iduće sedmice imamo važan sastanak - dodao je Verhege.

Zanimljivo, prije više od deset godina legendarni holandski napadač Marko van Basten (Marco) je podržao ideju o zajedničkom šampionatu.

- Mislim da bi Holandija i Belgija morale pokrenuti zajedničko takmičenje kako bi naši klubovi mogli finansijski konkurirati moćnim klubovima iz Engleske, Španije, Italije, Njemačke i Francuske, koji se razmeću novcem - kazao je bivši napadač holandskog Ajaksa i italijanskog Milana.

Iz Evropske nogometne federacije (UEFA) za sada nisu komentirali najave o pokretanju belgijsko-holandske lige. 
NA VRH

Podijeli članak na