STRUČNJACI

Jasmin Osmanović: Nekada se bilježilo u sveske, danas sve rade moderni programi

Nema velikih i malih utakmica, sve su jednako važne, poručuje saradnik Nenada Bjelice

Osmanović (lijevo): Dobra saradnja s Bjelicom. Pixell

Piše: Jasmin Alibegović

24.10.2019

Jasmin Osmanović radi kao analitičar u zagrebačkom Dinamu. Posao mu je da skuplja i obrađuje podatke o protivniku, ali i o igri svoje ekipe. Rođen je u Vukovaru, ali zbog rata se njegova porodica preselila u Slatinu.  

- Oduvijek sam bio u nogometu. Igrao sam rekreativno u Slatini, nastavio se baviti sportom tokom studija. Oduvijek me zanimao proces analize nogometne igre i svojevremeno sam se prijavio u Dinamo na volontiranje. Vremenom je priča postala ozbiljnija te sam se našao u štabu trenera Bjelice u kojem i danas radim - kaže Osmanović.

Dinamo i ove sezone radi dobre stvari u Evropi, a sigurno je da i analiza ima ulogu u tome. Za mnoge je to nepoznat, ali sigurno jako zahtjevan posao.

Četiri momenta

- Protivnik se paralelno gleda uživo i na temelju video snimaka. Također, gledaju se snimci širokog ugla kako bi svi igrači bili u vidnom polju. Koriste se određeni programi kao baza videa i statističkih podataka. Od parametara gledaju se četiri momenta nogometne igre sa pripadajućim podfazama, te prekidi u fazi napada i fazi odbrane. Pojedinci se također gledaju sa svim pripadajućim kvalitetama i specifičnostima - objašnjava Osmanović.

Kako kaže i analiza se vremenom razvijala. Ono što se prije zapisivalo u sveske i crtalo na tablama, danas se prezentira na eletronskim pomagalima. Jasno je da je i sama igra napredovala.

- Uporedite nogomet kao igru od prije dvije decenije i danas i to je razlika nebo i zemlja. Puno igrača koji su tada bili zvijezde, danas ne bi mogli egzistirati jer nemaju moć i brzinu - riječi su saradnika kormilara Dinama Nenada Bjelice.

S vremenom se i način analize razvijao. Ono što se prije zapisivalo u sveske i crtalo na tablama, danas se prezentira na eletronskim pomagalima.

Jedna porodica

- Sada imate GPS koji precizno bilježi hiljade elemenata i parametara. Naravno da je ljudski faktor koji odlučuje ali analitičar ima zadatak otkriti širu sliku glavnom treneru i pomoći mu u rješavanju dilema koje ima. Želim u svojoj analizi otkriti što više detalja kako bi treneru Bjelici i štabu olakšao posao u kreiranju prave taktike i igre. Svaka je utakmica bitna i to je ono što mi u Dinamu posebno njegujemo. Nema velikih i malih utakmica, sve su jednako važne i svaku moramo pobjediti - riječi su našeg sagovornika.

Dinamo je ostvario još jedan dobar rezultat u Ligi prvaka. Igrao je 2:2 na gostovanju kod Šahtara, Osmanović je optimističan oko mogućnosti prolaska grupne faze.

- Pokazali smo da možemo i sada je na nama da nastavimo ovim smjerom. Imamo zdravu atmosferu u svlačionici, u stručnom štabu i klubu. Užitak je raditi u takvim okolnostima. Svako od nas je spreman na šalu kada je atmosfera opuštajuća, ali kada se radi onda je maksimalna ozbiljnost. Djelujemo kao jedna porodica i takav dojam se reflektira na naše rezultate i uspjehe - kaže Osmanović.

Pet utakmica

Prilikom analize, Osmanović gleda posljednjih pet utakmica u nizu, a ponekad i više.

- Rijetko kada gledam svoje analize istog protivnika jer se puno toga u nekoliko mjeseci promijeni, a ne želim ovisiti o slučajnosti. Naravno, trener može promjeniti sve u jednoj minuti i to je taj ljudski faktor. No, nisu samo taktike i formacije u pitanju. Mi analiziramo prekide u ofanzivi, one u defanzivi, navike igrača, kapacitet pluća, moć - objašnjava analitičar Dinama.

Gojak i Hajrović

U Dinamu igraju i bh. reprezentativci Amer Gojak i Izet Hajrović. 

- Prije svega mislim da su stvarno sjajni momci i karakterne osobe. Naravno, i vrhunski nogometaši jer da nisu, ne bi bili dio Dinamovih uspjeha unazad nekoliko sezona - ističe Osmanović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.