BIJEG U ŽIVOT

Kao dječak napustio dom zbog siromaštva, a danas debituje na najvećoj sceni

Ebrima Darbo: Kao 14-godišnjak se odlučio na nepoznat put. Agencije

Avaz.ba / Vijesti.me

27.10.2019

Ebrima Darbo (Darboe) je osamnaestogodišnji veznjak Romine Primavere, odnosno juniorskog tima. 

Italijanski mediji počinju priču o mladom afrikancu koji će danas biti u sastavu prvog tima Rome za meč s Milanom u Seriji A. Prije četiri godine je napustio dom za boljim životom, napustio Gambiju i grad Bakoteh, majku, brata i dvije sestre, da bi kao dijete pokušao stvoriti novi, bolji život. 

Bio je svaki dan gladan. Živio je u siromaštvu i sanjao o boljem životu. Praznog stomaka, okružen bijedom, sa 14 godina je odlučio sam krenuti za boljim životom. Ukrcao se na autobus koji je vodio u Libiju i nije se osvrnuo, kako ne bi vidio majku kako plače. U Libiji se uspio nekako ukrcati na brod koji je plovio ka Siciliji. Iscrpljen i izgladnjen, imao je samo 50 kilograma, i smješten je u izbjeglićki kamp u Rijetiju. 

U kampu je počeo igrati fudbal, gdje su ga primijetili skauti lokalnog kluba.

Strpljenje i rano sazrijevanje koje nije birao su se isplatili. Kao u bajci, na jednom turniru zapazili su ga predstavnici Rome, ponudili mu probu u Rimu i Ebrima je prošao testove. Roma mu je postala i klub i dom. Godinu i po je živio u kampu Trigorija, osigurano mu je školovanje, i pratio se njegov fudbalski razvoj. 

Zaigrao je za omladinski tim, Rominu Primaveru, a kada je napunio 18 godina potpisao je prvi ugovor, 50 hiljada eura po godini.

Večeras izlazi na prepuni Olimpiko, na derbiju protiv velikog Milana. Vjerovatno će ostati na klupi za rezerve, ali možda mu se i ukaže šansa da debituje za "Vučicu". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.