TALENTI

Mukoko ima samo 14 godina, a već je milioner

Mukoko: Mašina za golove. YouTube

E. J. / Avaz.ba

28.10.2019

Četrnaestogodišnja nogometna senzacija Borusije Dortmund Jusufa Mukoko (Youssoufa Moukoko) postao je najmlađi strijelac u historiji omladinske Lige evropskih prvaka, nakon što je postigao pogodak u porazu od italijanskog Intera iz Milana.

To je najnoviji podvig ovog tinejdžera, koji će narednog mjeseca proslaviti 15. rođendan.

Oborio rekord

Jusufa je u duelu protiv Intera oborio rekord Jurija Regira (Youri Regeer) iz holandskog Ajaksa i Hristosa Lijatosa iz grčkog Olimpijakosa, koji su bili strijelci sa 16 godina i 30 dana.

Jusufa je već postigao šest golova za juniorski tim Borusije (do 19 godina), u koji je u avgustu prekomandovan iz kadetske ekipe.

Prošle sezone je u U-17 konkurenciji postigao fantastičnih 50 golova u 28 nastupa.

Njegov razvoj pažljivo prati i selektor seniorske reprezentacije Njemačke Joahim Lev (Joachim Low).

- Već duže sam u kontaktu s trenerom juniora Borusije Mihaelom Skibeom (Michael Skibbe).

Svima koji su oko njega preporučeno je da ne prave nagle korake, već samo da ga puste da se razvija u miru - rekao je Lev o kadetskom reprezentativcu Njemačke.

Mukoko je pažnju privukao kao 12-godišnjak, u septembru 2017., kada se saznalo da je on najbolji strijelac kadetske Bundeslige sa 16 golova u samo sedam susreta.

Interes Barcelone

Mladi napadač rođen je u Kamerunu, ali se 2014. s ocem Džozefom (Joseph) doselio u Njemačku.

Odmah je postao član Sent Paulija, za čiji je mladi tim do 15 godina zaigrao kao 11-godišnjak.

Uslijedio je transfer u Borusiju iz Dortmunda, za koju je postigao nevjerovatna 33 pogotka u 15 mečeva u kategoriji U-15.

Nakon euforije koja se digla oko Mukoka, nije nikakvo iznenađenje da on već ima sponzorski ugovor vrijedan deset miliona eura!

Potpisao ga je Mukoko s kompanijom “Nike”, koja je bila najbrža i učinila ga milionerom.

Za sam potpis dobio je milion eura, a ostalih devet zaradit će ako se njegova karijera bude razvijala prema planu, prenosi portal 90min.com.

Za njegove usluge interesiraju se i drugi najbogatiji evropski klubovi, a navodno je najviše zagrizla španska Barcelona.

Specijalna dozvola

Dominacija Mukoke protiv starijih nogometaša rasplamsala je glasine o tome da i on sam ima nekoliko godina više nego što piše u njegovim dokumentima, što nije rijetkost kada su u pitanju igrači iz Afrike.

No, njegov je otac to demantirao riječima da je Jusufa odmah nakon rođenja prijavljen njemačkom konzulatu u kamerunskom Jaundeu te da ima njemački rodni list.

Zbog svoje mladosti i propisa seniorske Bundeslige, Mukoko će u njemačkom prvenstvu moći nastupiti tek u sezoni 2021/2022., odnosno u sezoni u kojoj prije 1. januara napuni 17 godina. Čak i tada morat će dobiti specijalnu dozvolu da igra noćne utakmice, jer je maloljetnim osobama u Njemačkoj zabranjen rad poslije 20 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.