KOMENTAR

Protiv Želje je najlakše igrati: Svi problemi "Plavih"

Nakon utakmice sa Zrinjskim, trener Amar Osim detektirao je nešto na šta nikako ne može direktno utjecati

Semir Štilić u posljednjim je utakmicama jedini raspoložen igrač, a ni on nije na stopostotnom nivou. Adem Ćatić, www.fkzeljeznicar.ba

Piše: Amer ČULIĆ

28.10.2019

Željezničar je upisao drugi poraz ove sezone i nedugo nakon perioda sveopće euforije na Grbavici zavladalo je melanholičnije raspoloženje. Zrinjski je u Mostaru bio potpuno desetkovan (što mu je, koliko god to zvučalo suludo, možda i odgovaralo, jer s tim „boljim“ igračima osvojili su samo bod u prethodna tri meča), ali to „Plavi“ nisu znali iskoristiti.

Poznat recept

Nakon utakmice trener Amar Osim bio je vrlo žustar u svome obraćanju, pokudivši domaćina zbog oranice na kojem se meč igrao. Time je istakao – želeći ili ne – možda i najveći problem s kojim se njegov tim suočava i na koji, što je najgore, nije moguće utjecati direktno.

- Naš pomoćni teren na kojem treniramo je bolji od ovoga glavnog – kazao je između ostalog Osim.

I eto recepta za Željine protivnike: Napraviti sam sebi njivu, nipošto ne pokušati igrati dopadljivo i pobjeda je blizu. Činjenica da su većinom na strani tereni u najmanju ruku neravni, najčešće grozni, a da se pritom igrači Želje svakodnevno navikavaju na blistavost – nikako ne ide Želji u prilog. Ko god dođe na Grbavicu, grize, bori se i leti jer ima nešto s čim se ne susreće često, dok Željo na strani nema motivaciju. Sličan problem imalo je Sarajevo pretprošle sezone nakon povratka iz Antalije.

Najslabije karike

Imao je Osim zamjerki i na termin, od 14:30 sati. „Plavi“ su možda i najlošiju utakmicu odigrali u sličnom, dnevnom terminu, na suhom terenu – protiv Veleža, što opet ne opravdava letargičnost Osimovih igrača u nekoliko gostujućih utakmica. Uočljiv je i problem prvog poluvremena, jer nemoguće se sjetiti kada je u nekoj „jačoj“ utakmici Željo poveo.

Skoro u svim je morao sustizati rezultat. I na koncu svih problema, jedan koji je vidljiv svima, makar ne bili fudbalski stručnjaci. Onaj na koji bi se moglo utjecati – problem bekova. Moderni fudbal temelji se na ovim najčešće potcijenjenim igračima (možda najjača Barca ne bi bila to bez Alveša i Abidala ili sadašnji Liverpul bez Robertsona i Trenta), a uz sve dužno poštovanje prema zaista neustrašivim i požrtvovanim Stevanoviću, Paviću i Staniću, to nije dovoljno.

Bekovi su definitivno najslabije karike ovoga Želje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.