ŽELJEZNIČAR

Kanton Sarajevo finansirat će gradnju južne tribine na Grbavici, bit će povećan kapacitet

Gradnja južne tribine trebala bi, prema našim procjenama, koštati skoro pet miliona KM, kazao je predsjednik Admir Džubur

S današnjeg sastanka. Armin Herić, www.fkzeljeznicar.ba

A. Ču. / Avaz.ba

29.10.2019

Kanton Sarajevo nastavit će s konkretnom finansijskom podrškom u infrastrukturu stadiona Grbavica, najavljeno je nakon današnjeg susreta predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, premijera KS Edina Forte i ministra kulture i sporta KS Mirvada Kurića sa predstavnicima uprave Fudbalskog kluba Željezničar. 

Predsjednik Željezničara Admir Džubur  gostima iz Kantona upriličio je ovom prilikom konciznu prezentaciju, u kojoj je predstavio projekte gradnje južne tribine ovog stadiona, natkrivanje nedavno izgrađene istočne te planove za preuređenje fasade, krova i svih ostalih dijelova sjeverne tribine, kao i dogradnja zapadne tribine. Naglasio je i da bi se realizacijom ovih projekata kapacitet stadiona povećao sa trenutnih 13.078 na 19.472 gledaoca te bi se dostigla UEFA-ina četvrta kategorija stadiona.

– Prvi ste kojima prezentiramo naše planove. Cilj nam je da prve ljude Kantona upoznamo sa planom ulaganja, prije svega u gradnju južne tribine, koja bi, prema našim procjenama, trebala iznositi skoro pet miliona KM, a s njenom gradnjom bi se počelo u septembru naredne godine, dok je završetak radova planiran za septembar 2021. - kazao je Džubur.

Naveo je i moguće izvore finansiranja gradnje ove tribine, među kojima su Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo, Općina Novo Sarajevo, Nogometni savez BiH i UEFA te navijači i prijatelji kluba. Naglasio je kako klub ne može osigurati potrebna sredstva kroz svoje redovno poslovanje.

– Spremni smo i ovog puta podržati realizaciju projekata gradnje ove tribine. Koliki će to iznos biti, znat ćemo naknadno, jer se upravo u ovom periodu kreira budžet za narednu godinu - naglasio je predsjedavajući Konaković. 

Dodao je i kako se konačno mora početi razmišljati da je ulaganje u sport, ustvari, investicija koja mora biti oslobođena poreza.

Ministar Kurić napravio je kratki osvrt na dosadašnja ulaganja Kantona u ovaj klub te najavio nastavak saradnje.

– Spremni smo i ovog puta podržati realizaciju konkretnih infrastrukturnih projekata - rekao je i ministar Kurić, koji se interesirao za trenutno stanje u klubu, obećavši pomoć do kraja godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.