ENGLESKA

Konfuzija i gnjev u otočkom nogometu: Klop i Gvardiola predvode bunt protiv VAR-a

Gvardiola: Igrači bi trebali roniti. AFP

E. J. / Avaz.ba

30.10.2019

Tri mjeseca nakon početka sezone i uvođenja sudijske videotehnologije (VAR), u engleskom nogometu vlada zbunjenost i gnjev trenera, igrača i navijača zbog nedosljedne upotrebe tog sistema.

Premijeršip bio je posljednja od pet velikih evropskih liga koje su primijenile VAR. No, nakon tri mjeseca, na Otoku je sve više mišljenja kako je implementacija VAR-a otišla u krivom smjeru.

Ne koriste monitor

Sve je više sudijskih grešaka, a neke odluke su više nego zbunjujuće. Kritičari tvrde da Premijer liga ne koristi tehnologiju u svom punom potencijalu, navodi Fena.

Mnogi se pitaju zašto sudije u elitnom razredu engleskog nogometa ne koriste monitore uz teren. U prvih devet kola, sudije nijednom nisu koristile monitor za provjeru uprkos činjenici da je bilo nekoliko očitih grešaka koje je trebalo ispraviti.

Naknadnom analizom potvrđeno je da su Mančester siti i Vest Hem oštećeni za kaznene udarce, Njukasl je jedan pogodak postigao iz ofsajda, a veznjak Lestera Juri Tilemans (Youri Tielemans) trebao je biti isključen u susretu protiv Bornmuta.

Trener aktuelnog engleskog prvaka Mančester sitija Pep Gvardiola (Guardiola) sarkastično je kazao kako bi njegovi igrači trebali "roniti" da bi sudije provjerile radi li se o kaznenom udarcu, dok je njegov kolega na klupi Votforda Kike Sančez Flores (Quique Sanchez Flores) rekao da je upotreba VAR-a "vrlo subjektivna".

Kormilar evropskog prvaka Liverpula Jirgen Klop (Jurgen Klopp) "poludio" je nakon što je Mančester junajtedu u derbiju priznat pogodak iako je u početku akcije napravljen prekršaj nad igračem Redsa.

Sve je stvar izbora

- Junajtedu je priznat pogodak koji pokazuje brojne probleme koje VAR donosi - poručio je Klop.

Zanimljivo, u 90 utakmica ove sezone nijedan kazneni udarac nije dosuđen VAR-om niti je sudija otišao da provjeri svoju početnu odluku. S druge strane, u njemačkoj Bundesligi u prve 72 utakmice, nakon pregleda VAR-om, dosuđeno je 12 jedanaesteraca.

- Igramo u Premijeršipu. VAR sistem bi trebao biti savršen, a ako nije savršen, ne bismo ga trebali koristiti - kazao je bek Liverpula Endi Robertson (Andy).

Zbog toga će se sastati čelnici lige i vodeći ljudi sudijske organizacije.

- Sudija uvijek ima pravo otići i pogledati na monitor je li ispravno odlučio, sve je stvar izbora. No, moramo paziti da provjere ne utječu previše na ritam utakmice - kazao je za "Sky Sport" šef sudijske organizacije Majk Rajli (Mike Riley). 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.