ITALIJA

Katastrofalno poslovanje slavnog kluba: Milan u minusu od 500 miliona eura

Milan i ove sezone tavori u Italiji. AFP

E. J. / Avaz.ba

30.10.2019

Italijanski nogometni gigant Milan objavio je da je u 2018. godini poslovao s rekordnim gubitkom, od čak 145,9 miliona eura.

Sedmerostruki prvak Evrope zlatne je dane imao pod vodstvom čuvenog biznismena i političara Silvija Berluskonija (Silvio Berlusconi), koji je vlasnik kluba bio od 1986. do 2017. No, njegovi nasljednici daleko su od stare slave.

Novi vlasnik

Minus iz prošle godine za 20 miliona eura je veći od onoga iz 2017. Pokrit će ga novi većinski vlasnik, američki investicijski fond “Elliott”, koji je prošle godine preuzeo “Rosonere” nakon što kineski biznismen Li Jonghong nije uspio vratiti kredit koji je podigao za kupovinu kluba.

Li je prethodno kupio Milan za 520 miliona eura te se obavezao da će pokriti minus od 220 miliona. AFP je objavio da su “Rosoneri” u posljednjih šest sezona proizveli gubitak od 500 miliona eura, što se poklapa s odsustvom tima iz elitne Lige prvaka, koja donosi ogromnu finansijsku dobit.

Ove sezone Milan je zbog kršenja finansijskog fer-pleja, prema kojem su klubovi dužni držati balans između prihoda i rashoda, isključen i iz drugog po snazi kontinentalnog takmičenja, Evropske lige.

Milan je posljednji naslov prvaka Evrope osvojio još 2007. godine i, kako priznaje aktuelni predsjednik Paolo Skaroni (Scaroni), teško je povećati prihode bez rezultatskog uspjeha.

Smjena trenera

- Ako gubimo utakmice, još je teže naći sponzorstva - rekao je Skaroni.

Za razliku od zlatnih osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je legendarni holandski trojac Marko van Basten (Marco), Rud Gulit (Ruud Gullitt) i Frank Rajkard (Rijkaard) predvodio ekipu do najvećih trofeja, aktuelni Milan, čiji je član i naš reprezentativac Rade Krunić, daleko je od vrha.

Nakon slabog starta sezone, trenera Marka Đampaola (Marco Giampaolo) zamijenio je Stefano Pioli, ali i on je osvojio samo bod u prva dva meča. Milan je nakon nedjeljnog poraza od Rome (1:2) tek 12. na tabeli u italijanskom prvenstvu, sa sedam bodova manjka za mjestom koje vodi u Ligu prvaka.

Spas u novom stadionu

U Milanu vjeruju da je jedan od načina za povećanje prihoda gradnja novog stadiona.

“Rosoneri” trenutno nastupaju na čuvenom San Siru, koji dijele s gradskim rivalom Interom, te čekaju zeleno svjetlo vlasti u Milanu za novi projekt.

- Svi najveći klubovi u Evropi od stadiona godišnje zarađuju više od 100 miliona eura. Za Milan i Inter ta suma je približno 34 miliona eura - kaže Skaroni.

18

velikih evropskih i svjetskih trofeja osvojio je Milan, po čemu je najbolji klub u Italiji i četvrti najuspješniji na planeti

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.