ENGLESKA

Spektakl na Enfildu: Liverpul u nestvarnoj golijadi nakon penala izbacio Arsenal iz Liga kupa

"Redsi" se plasirali u narednu rundu ovog takmičenja

Engleska: Liverpul izbacio Arsenal. AFP

Piše: J. A. / Avaz Sport

30.10.2019

Fudbaleri Liverpula u spektakularnom meču nakon penala (5:5 regularni dio) pobijedili su Arsenal na Enfildu u osmini finala engleskog Liga kupa i plasirali se u narednu rundu ovog takmičenja. 

Liverpul je poveo u 6. minuti kada je centrirao Aleks Okslajd-Čemberlen (Alex Oxlade-Chamberlain), Škodran Mustafi (Shkodran) je pokušao izbaciti loptu, ali ju je proslijedio iza leđa svog golmana.

Arsenal je do izjednačenja stigao u 19. minuti. Saka je šutirao, lopta se odbila do Toreire (Torreira) koji je savladao golamana Liverpula. Na usporenom snimku se vidjelo da je Urugvajac bio u ofsajdu prilikom šuta Sake, ali kako nema VAR-a, gol je priznat. 

"Topnici" su do preokreta došli uz dosta sreće. Poslije velike gužve u kaznenom prostoru u 26. minuti lopta je došla do Martinelija (Martinelli), koji ju je snažnim šutom zakucao u mrežu domaćina za 2:1.

Deset minuta kasnije na semaforu je pisalo 3:1 za Arsenal. Sjajni Saka dodao je loptu do Martinelija, koji je snažnim udarcem poslao loptu u mrežu Liverpula i tako postigao svoj drugi gol na utakmici. 

U 42. minuti Martineli je srušio Eliota (Elliot), a sudija je pokazao na bijelu tačku. Iskusni Džejms Milner (James) je bio siguran i pogodio mrežu za 3:2 i rezultat prvog poluvremena. 

Liverpul je u drugo poluvrijeme ušao s ciljem da dođe do novog poravnanja. Redali su se napadi "Redsa", ali promjene rezultata nije bilo. Promašaji domaćeg tima kažnjeni su veoma brzo. 

Igrala se 52. minuta kada je Milner pogriješio. Ejnzli Mejtlend–Najls (Ainsley Maitland-Niles) uspio je ukrasti loptu, a potom je uslijedila majstorija Mesuta Ezila (Ozil), koji je petom ostavio loptu Najlsu, a ovaj je potom lako postigao gol za 4:2.

Liverpul se nije predavao, a u 58. minuti "Redsi" su smanjili na 4:3. Lopta se odbila do Čemberlena, koji je snažnim udarcem "pocijepao" mrežu i vratio nadu domaćim navijačima.

Četiri minute kasnije, prvaci Evrope stigli su do novog izjednačenja. Divok Origi (Divock) odigrao je petom, a zatim i majstorski matirao golmana Arsenala za 4:4.

No, ni tu nije bio kraj uzbuđenjima na Enfildu. U 71. minuti Džo Vilok (Joe Willock) je uputio spektakularan udarac, a golman Liverpula nije imao šanse i Arsenal je stigao do petog gola na meču. 

Nakon toga uslijedio je nešto mirniji period igre. Liverpul je imao inicijativu i pokušavao doći do petog gola, a "Redsi" su u tome uspjeli u 94. minuti sudijske nadoknade. 

Divok Origi je ispratio savršen centaršut i uputio precizan udarac poslavši loptu u mrežu Arsenala za 5:5. 

Nakon boljeg izvođenja penala Liverpul je prošao dalje. 

0:1 – Beljerin pogađa!

1:1 – Milner za izjednačenje!

1:2 – Genduzi veoma precizan.

2:2 – Lalana hladnokrvan.

2:3 – Martineli bez problema.

3:3 – Bruster šalje Martinesa u drugu stranu.

3:3 – Sebaljos slab, Kleher brani!

4:3 – Pogađa Divok Origi!

4:4 – Meitland-Najls pogađa,

5:4 - Džons za pobjedu Liverpula

Sead Kolašinac igrao je za Arsenal do 83. minute, a bh. reprezentativac u 77. minuti zaradio je i žuti karton zbog naguravanja. 

Golove s utakmice možete pogledati na ovom linku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.