INTERVJU

Meho Kodro za "Avaz": Mi smo poznati majstori drame i nestabilnosti

I dalje se nadam da možemo na Evropsko prvenstvo

Kodro: Velež je izabrao pravog trenera. Arhiv

Razgovarao: Goran ŠUMAR

31.10.2019

Meho Kodro, nekadašnji legendarni napadač, ali i selektor našeg državnog tima, u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ komentirao je trenutnu situaciju u i oko reprezentacije BiH, koja je šanse da kroz kvalifikacije izbori plasman na finalni turnir Eura 2020 svela samo na teoriju.

- Posljednje rezultate naše reprezentacije - ne znam jesu li bili iznenađenja, ali sam ih primio s tugom - rekao je Kodro za „Dnevni avaz“ te dodao: 

- Nakon svega, a naročito pretposljednje utakmice protiv Finske u Zenici (4:1), gdje je bilo prelijepo gledati naš tim, očekivao sam da možemo uraditi nešto više i u Atini (2:1) te tako ponovo otvoriti vrata Eura 2020, ali eto... Nažalost, nije se dogodilo to što smo svi očekivali. Vjerovao sam da ćemo odigrati bolje protiv Grka, odnosno da ćemo dobiti tu utakmicu, ali iz nekih razloga, koji mi nisu baš dokučivi - ovako izdaleka, nismo uspjeli ostvariti cilj.

Imate veliko iskustvo kao vanserijski igrač, ali i kao trener. Zašto naš tim u ovim kvalifikacijama igra po principu toplo-hladno?

- Pa dobro, mi smo poznati majstori za te drame i nestabilnost. I ovako, i onaki... A zašto je to bilo tako baš sad, stvarno ne znam. Mogu sad nagađati, navoditi neke razloge, ali to bi sve bilo pucanje u prazno. Međutim, ne slažem se s mišljenjima koje često čujem ili pročitam, da naša reprezentacija ili naši igrači nemaju kvalitet.

Ne, ne slažem se s tim mišljenjima ili stavovima. Apsolutno mislim da mi imamo igrački kadar za Euro 2020. Čak se i dalje nadam da se možemo kvalificirati na Evropsko prvenstvo. Imamo kvalitet i kapacitet za to. Ali, eto, naša ekipa iz nekih razloga jednu utakmicu odigra dobro, dvije osrednje, pa onda slabo. I tako to ide. A to nije dovoljno za odlazak na veliku scenu.

Kakva je situacija s Vašim sinom Kenanom, koji je u ovoj sezoni zabilježio samo jedan nastup za Atletik Bilbao, ali i izgubio reprezentativni status?

- Kenan je tu gdje jeste, čeka svoj trenutak, jer sad ima nekoliko igrača koji su ispred njega. Jedan od njih je Vilijams (Inaki Williams, op. a.), koji igra, a drugi je Aduriz (Aritz Aduriz, op. a.)... Tu je, trenira, radi i čeka svojih „pet minuta“.

Mediji su ljetos najavljivali da će Kenan otići iz Bilbaa, a već sada to najavljuju za zimu. 

- To su bile samo medijske špekulacije. I ja sam to čitao na nekim našim portalima... Međutim, nema od toga ništa. A šta će biti na zimu, o tome je još prerano pričati. Ljetos od toga nije bilo ništa konkretno.

Pratite li Premijer ligu BiH i svoje ''Rođene''?

- Naravno... Velež u posljednje vrijeme igra odlično. Što je najvažnije, pobjeđuju, a to ti odmah daje samopouzdanje koje te jača u svakom pogledu. Prema onome što vidim izvana, naravno, i što čujem od prijatelja, osjetim da je to to. Velež se konačno stabilizirao i vraća se tamo gdje mu je mjesto. ''Rođeni'' sada igraju važnu ulogu u našem prvenstvu... Naravno, drago mi je zbog toga.

Čelnici Veleža su pogodili i s izborom novom trenera... 

- Jesu, Feđu Dudića ne znam lično, ali po onome što pročitam i čujem, riječ je o kvalitetnom treneru i čovjeku. Drago mi je zbog toga... ''Rođeni'' su mlada ekipa, kojoj je trebao i period adaptacije na Premijer ligu. I Ibro (Rahimić, bivši trener Veleža, op. a.) je vjerovao u tu ekipu. Međutim, došla su ta tri-četiri loša rezultata na startu sezone, za koja mi je i on govorio da nisu realna slika ove ekipe. 

Bez obzira na sve, Ibro mi je i tada govorio da ova ekipa ima kapacitet te da je stvar samo prve pobjede koja će toj mladoj ekipi uliti samopouzdanje. A mlada ekipa puno zavisi od samopouzdanja. Možda je ta prevaga došla s novim trenerom, koji je unio nešto novo. Izgleda da kvalitetno radi i na treninzima, tako da se kasnije sve poklopilo s nekoliko dobrih rezultata i sada ekipa ''leti''. Daj Bože da tako ostane što duže. 

Trener i(li) savjetnik

Kodro je posljednji trenerski angažman imao prošle godine u švicarskom Servetu.

- Nema tu nekih velikih novosti. Pomalo radim, istina, ne kao trener, u iščekivanju nečega zanimljivog. Kada se to desi, lagano ću se prešaltati. Do tada ću raditi neke druge stvari. Inače, bavim se, kako da vam to tačno prenesem, sportskim savjetovanjem. Nisam direktno u fudbalu, u ekipi, ali radim. Više indirektno nego direktno povezan sam sa sportom - otkrio nam je Kodro te dodao:

- Uglavnom, tu sam, u San Sebastijanu, odem malo do Bilbaa...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.