SLUČAJ BEGOVIĆ

"Avaz" otkriva: Zašto je selektor Robert Prosinečki precrtao iskusnog golmana

Prvi i posljednji nastup u eri aktuelnog kormilara “Zmajeva” čuvar mreže Karabaga upisao je još u novembru prošle godine

Begović je zabilježio 62 nastupa za našu reprezentaciju. Arhiva

Piše: G. Š. / Avaz.ba

2.11.2019

Komentar oca Asmira Begovića na društvenim mrežama, objavljen nakon što je selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki ponovo izostavio golmana azerbejdžanskog Karabaga sa spiska za kvalifikacijske utakmice za Evropsko prvenstvo, bio je i jučer top tema u bh. fudbalskim krugovima.

- Ti što nose traku su ga i istjerali uz pomoć predsjednika Saveza. Ovaj klovn je samo egzekutor - napisao je Asmirov otac Amir Begović.

Duel s Estonijom

Inače, Asmir je godinama bio nezamjenjiv na golu naše reprezentacije, za koju je branio na Svjetskom prvenstvu 2016. u Brazilu. Međutim, od dolaska Prosinečkog Begović je u drugom planu.

Posljednji od 62 nastupa zabilježio je u prijateljskoj utakmici protiv Turske prije skoro godinu, 10. novembra 2018. (0:0). Bio je to Asmirov prvi i posljednji nastup u eri Prosinečkog...

S druge strane, Begović (32) je posljednji zvanični meč branio još 10. oktobra 2017. protiv Estonije (2:1, kvalifikacije za SP 2018.).

Kako saznaje „Dnevni avaz”, problem na relaciji Prosinečki - Begović nastao je zbog nekoliko Asmirovih otkaza, odnosno nedolazaka na reprezentativne prijateljske utakmice.

Sve je kulminiralo nakon što nije otputovao sa “Zmajevima” u Južnu Koreju (1. juni 2018., 3:1).

Navodno, Begović je poziv na spomenuto daleko putovanje, nakon završetka sezone, odbio zbog porodičnih razloga, što je kod selektora prelilo čašu...

Liga nacija

Prethodno je preskočio i kontrolne utakmice protiv Bugarske (23. mart 2018., 1:0), Senegala (27. mart 2018., 0:0) i Crne Gore (28. maj 2018., 0:0).

Pod pritiskom javnosti, Begović je pozvan na prijateljsku utakmicu protiv Turske i posljednju utakmicu u Ligi nacija kontra Sjeverne Irske (15. novembar 2018., 2:0). Međutim, šansu je dobio samo u drugom poluvremenu kontrolnog duela s Turskom.

U isto vrijeme izgubio je Begović mjesto startera, a potom i status prve rezerve u tadašnjem klubu, engleskom Bornmutu. To je bio dodatni razlog da ga selektor Prosinečki redovno počne izostavljati sa spiska.

Uraditi i ’nemoguće’

Prosinečki je posebno osjetljiv na otkazivanje nastupa na prijateljskim utakmicama. Tako je zbog propuštanja američke turneje dugo na ledu bio Zoran Kvržić.

Selektor “Zmajeva” smatra da igrač treba učiniti sve, nekad i “nemoguće”, da bi se odazvao pozivu iz domovine. Samo tako, kako kaže, može se napraviti kult reprezentacije. Iz tog razloga i dalje je bez novog poziva Jasmin Mešanović, iako ovaj napadač u slovenskom Mariboru pruža zapažene partije.

Povratak u tim

Prosinečki je i prije tri dana, kada je objavio spisak za novembarske utakmice u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo sa Italijom i Lihtenštajnom, govorio o Begoviću.

- Da, sigurno, on je tu. Tek sada se opet ustalio u ekipi, nakon dužeg perioda. Jedno vrijeme u Bornmutu nije bio ni na klupi.

Sada je u Karabagu, koji igra dosta dobro i Evropsku ligu, prvi su u grupi, tako da će u narednom periodu sigurno biti prostora i za njega - rekao je selektor Prosinečki.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.