SVJETSKO PRVENSTVO

Liverpul odbio hotel u Kataru, razlog će vas oduševiti

Svjetsko klupsko prvenstvo na programu je od 11. do 21. decembra

Hotel Kempinski. Instagram

A. Ču. / Avaz.ba

4.11.2019

Engleski Liverpul odbio je smještaj u ponuđenom hotelu u Dohi zbog izvještaja o eksploataciji radnika.

Šampionu Evrope je ponuđen smještaj u luksuznom hotelu "Marsa Malaz Kempinski", na vještačkom otoku Biser Katara, tokom FIFA Svjetskog prvenstva u Kataru u decembru, međutim, "Redsi" su odbili ponudu zbog mutne prošlosti hotela. 

Naime, engleski "Guardian" je u oktobru 2018. otkrio da su imigranti zaposleni u ovom hotelu radili 12-satne smjene na 45 stepeni Celzijevih za manje od 10 eura po danu.  Liverpul je informirao FIFA i vlasti Katara o svojoj odluci o promjeni hotela. 

Ova odluka engleskog kluba dodatno će povećati pritisak na Katar i optužbe za kršenje ljudskih prava, svega tri godine prije održavanja FIFA Svjetskog prvenstva u ovoj državi. Katar je prethodnih godina bio pod žestokim pritiskom engleskih medija zbog nehumanih uvjeta u kojima žive i rade imigranti zaposleni na izgradnji stadiona, prenosi B92. 

Svjetsko klupsko prvenstvo na programu je od 11. do 21. decembra, a Liverpul će nastupiti u polufinalu 18. decembra u Dohi.

Čekat će boljeg iz duela u kojem će meksički Monterej igrati s pobjednikom meča osmine finala između domaćeg Al Sada i Jangen Sorta s Nove Kaledonije.

S druge strane "kostura" je poznat samo jedan tim, Esperanca iz Tunisa, dok će preostali učesnici biti poznati nakon završnice južnoameričkog Kopa Libertadores (River Plejt – Flamengo) i Lige šampiona Azije (Urava – Al Hilal).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.