LIGA PRVAKA

Dilaver: Šefe, mi ćemo ih zgaziti

Dilaver: U Evropi moraš znati protiv koga igraš. Arhiva

G. Š. / Avaz.ba

4.11.2019

Dinamo će u 4. kolu Lige prvaka igrati protiv ukrajinskog kluba Šahtara (srijeda- 21 sat, stadion Maksimir). Ulaznica, osim za južnu tribinu, više nema, sve su prethodne utakmice odrađene na pravi način. A sada - Šahtar. Još jednom, ovoga puta na Maksimiru, pred dupkom popunjenim tribinama valja krenuti po pobjedu kojom bi se otvorila vrata dosega što još uvijek nestvarno izgleda. Dinamovo proljeće koje je i ove godine izgledalo vrlo ugodno, na pola stoljeća od osvajanja Kupa velesajamskih gradova imalo bi poseban značaj. Mogli bi mu dodati i sufiks - u Ligi prvaka. Moćno.

Video analiza

Ali prije utakmice valja se za nju pripremiti. U novoj epizodi podcasta “Dinamo u Ligi prvaka” u studiju "Sportskih novosti" gosti su bili Emir Dilaver, pouzdani stopera Modrih, kao i Jasmin Osmanović, analitičar u stožeru Nenada Bjelice. Njegove su video analize zlata vrijedan dodatak kvaliteti hrvatskog prvaka, red je stoga podsjetiti se na važnost upravo tog dijela pripreme Dinamova kolosalnog uspjeha protiv Atalante. 

- Dva dana prije utakmice protiv Atalante šef je postavio formaciju na sastanku, a mi smo se igrači međusobno blijedo gledali. Nikome ništa nije bilo jasno. Dan prije utakmice tako smo trenirali, a tek kad je došla video analiza s objašnjenjima Atalantine igre vidjeli smo da to štima. Kad smo vidjeli da je to “to”, ja sam treneru rekao: Šefe, mi ćemo ih zgaziti - priča Dilaver.

Tako i bi. Dinamo je trobodom protiv hita Serie A otvorio vrata ugodnim razmišljanjima kojima se i danas bavimo. Čak je i utakmica na Etihadu koja je došla nakon nje pokazala da se Modri mogu nositi sa svakim suparnikom. Jednu je očitu, vidnu razliku između engleskog i hrvatskog prvaka izrekao Bjeličin “nevidljivi čovjek” Jasmin Osmanović:

- Kad smo razgovarali o razmjeni podataka s Mančester sitijem koji se tiču video materijala, priupitao sam njihova analitičara o tome koliko je zaduženih za taj segment u tome klubu. Rekao mi je - šesnaest! Istina, radi se tu o svim uzrasnim kategorijama i prvoj momčadi zajedno, ali njihovih 16 naspram naša četiri jasno govore o razlikama.

S Atalantom su “iznenadili svijet” promjenom formacije. Hoće li i Ukrajinci u posjetu hrvatskoj metropoli ostati “na stražnjoj nozi”?

- Kad smo bili na tom treningu dan prije Atalante, ja sam s moje uobičajene pozicije, s vrha tribine vidio da će to biti dobro. Gore smo bili Nino Bule i ja, jednostavno smo se simbolično pogledali i znali da ih “imamo”. Mislim da Šahtar neće puno promijeniti u odnosu na našu prvu utakmicu, što se sustava tiče. O imenima ne možemo, jer treneri neposredno prije utakmice biraju sastav - kaže Osmanović.

Bolje pripreme

Sve više igrača često koristi njegove video usluge radi bolje pripreme. Dani Olmo gleda sebe i suparnike, vratari se na taj način upoznaju s udarcima suparničkih napadača, a i Dilaveru je sve od velike pomoći.

- Za HNL mi više i ne treba, znam sve napadače i njihova kretanja, ali u Evropi moraš znati protiv koga igraš. Teško mi je bilo kad sam došao u Hrvatsku, nisam znao napadače i zato je nužno potrebno da svaki klub ima analitičara koji će pomoći svojim igračima, rekao je Dilaver.

U Hrvatskoj je ta grana trenerskog posla još uvijek u povojima. No, Dinamo je neka druga razina. Razina proljeća u Ligi prvaka. Golicanje mašte? Možda. Šahtar bi već u srijedu mogao pokazati jesmo li bili u pravu...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.