NSBIH

Savez i Općina Centar usaglašavaju sporazum o zajedničkom ulaganju u stadion Koševo

Stadion "Asim Ferhatović Hase": Uskoro počinju radovi. Arhiva

Piše: G. Š. / Avaz.ba

4.11.2019

Nogometni savez BiH je u saradnji sa lokalnim zajednicama i klubovima pokrenuo nekoliko infrastrukturnih projekata, za koje je  obezbijedio finansijska sredstva iz grantova koje su UEFA i FIFA namijenili svim nacionalnim savezima upravo za unapređenje infrastrukture.

Barijere i čitači

- Odobreni projekti koji su u fazi implementacije su:  Projekat unapređenja reflektorske rasvjete na stadionima BH Telekom Premijer Lige BiH; Unapređenje infrastrukture stadiona “Grbavica” u Sarajevu; Projekat ugradnje barijera i elektronskih čitača karata na ulazima na stadionima “Pod Bijelim brijegom” Mostar, “Gradski stadion” Banja Luka i “Asim Ferhatović Hase” Sarajevo; Razvoj infrastrukture omladinskog nogometa/fudbala kroz širu društvenu zajednicu; Sportski centar FS RS u Prnjavoru; Proširenje Trening centra NS BiH u Zenici, saopćeno je iz NSBiH. 

U narednom period NS BiH planira redovno objavljivati novosti o dinamici realizacije ovih projekata, posebno, ako se ima u vidu, da su neki od njih u završnoj fazi ali i zbog značaja tih projekata za dalji razvoj i unapređenje fudbala u BiH.  Za projekat ugradnje barijera i elektronskih čitača karata na ulazima na stadionima “Pod Bijelim brijegom” Mostar, “Gradski stadion” Banja Luka i “Asim Ferhatović Hase” Sarajevo  raspoređeno je po 100 hiljada eura . 

- Sredstva su dakle, namijenjena za uvođenje barijera i elektronskih čitača karata na ulazima stadiona, a sve s namjerom da se modernizuju stadioni u našoj zemlji te da se podigne i stepen sigurnosti na njima. Barijere i elektronski čitači karata ugrađeni na stadionima “Bilino polje” i “Grbavica”, pokazali su punu opravdanost i efikasnost u procedurama izdavanja karata i kontrole ulaza, tako da se Izvršni odbor NS BiH opredijelio sprovesti isti projekat i na druge stadione, prevashodno one koji su odobreni za odigravanje zvaničnih UEFA utakmica, ističu iz kuće bh.fudbala. 

Završeni radovi u Mostaru

Sistem barijera podrazumjeva i kompletan softver i hardver za štampanje ulaznica i njihovu kontrolu prilikom ulaska na stadion.

- Na stadionu „Pod Bijelim brijegom” u Mostaru kompletan projekat je završen u avgustu ove godine... Vrijednost radova bila je u okviru odobrenih 195.000,00 KM.

Projekti u Sarajevu i Banja Luci su u fazi pregovora sa općinom Centar i FK „Borac“.

Naime, za stadion “Asim Ferhatović Hase” zbog konfiguracije stadiona i velikog broja ulaza, potrebno je još 200.000 KM koje je općina Centar Sarajevo, nedavno obezbijedila iz rebalansa budžeta za 2019.godinu. U toku je usaglašavanje sporazuma sa NS BiH o zajedničkom ulaganju. U Banja Luci se očekuje saglasnost Grada Banja Luka na potpisani sporazum između NS BiH, FK „Borac“ i izabranog ponuđača. Po dobijanju saglasnosti pristupiće se realizaciji potpisanih ugovora, saopćeno je iz NSBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.