STRUČNJACI

Nenad Bjelica: Hrvatska zaostaje za Poljskom 20 godina, od sutra bi moglo biti bolje

Dinamo je zaradio 35 miliona eura, od čega je na početku sezone došlo samo desetak posto

Bjelica: Puno se obećalo, a nije ostvarilo. Arhiv

A. Ču. / Avaz.ba

5.11.2019

Trener Dinama Nenad Bjelica dao je uoči utakmice sa Šahtarom intervju austrijskom listu iz Graca, u kojem je govorio o Dinamu, trenerskom pozivu, Daniju Olmi, ali i infrastrukturi bez koje je, kako kaže, mnogo teže razviti se.

Zanimljivo je da je novinar zaključio kako bi sutrašnji spektakl protiv Šahtara u Ligi prvaka moglo pokvariti nevrijeme.

- Infrastruktura je katastrofalna, Hrvatska zaostaje. Poljska je 20 godina naprijed. Deset je stadiona s kapacitetom od najmanje 30.000 ljudi, a nijednog nema u Hrvatskoj. Dinamo je spreman sam izgraditi stadion, ali to ovisi o političkoj odluci, o zemljištu koje je u vlasništvu grada. Puno je toga obećano, a nije ostvareno. Sadašnji sportski uspjesi mogli bi biti poticaj da se nešto napokon dogodi. Pobjeda protiv Šahtara definitivno bi mogla pomoći da bude bolje - kazao je Bjelica.

Novca za to ne bi trebalo manjkati.

- Dinamo je zaradio 35 miliona eura, od čega je na početku sezone došlo samo desetak posto. Uspjesi u Ligi prvaka slijevaju velik i važan novac u klupsku blagajnu pa imamo stabilnost i možemo nastaviti raditi u miru - rekao je Bjelica i dodao:

- Dinamo je prisiljen prodati dvojicu, trojicu najboljih igrača svake godine. Tako je Marko Pjaca otišao u Juventus 2016. za 23 miliona eura, a Marko Rog u Napoli 2017. za 13,5 miliona. Prošle godine zarada od transfera popela se na 30 miliona. U Dinamu je proces razvoja i prodaje igrača doveden na najviši nivo, a to stvara prostor za više mladih talenata. 

Među njima je bio i Dani Olmo, čovjek koji prema Transfermarktu vrijedi 30 miliona eura. A ispod te cifre, sudeći prema Bjelici, "Modri" ga neće prodati. 

- Dani je došao ovdje 2014. i senzacionalno se razvio. U međuvremenu je postao kapiten španske U-21 reprezentacije i nazire se korak prema A-reprezentaciji. Dani će Dinamu donijeti zaradu od najmanje 30 miliona eura i postati rekordni transfer u historiji kluba. Rijetko sam trenirao igrača koji je toliko čvrsto na zemlji kao Olmo, a radio sam s puno njih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.