NSBiH U toku radovi na poboljšanju infrastrukture stadiona Grbavica

Kako će biti potrošen milion eura

G. Š. / Avaz.ba
05.11.2019 17:31

NS BiH je uložio prioritetno 270 hiljada KM za pojačanje reflektorske rasvjete na stadionu Grbavica.

Foto: Arhiva

Poslije suspenzije stadiona Bilino polje od UEFA-e zbog incidenata na utakmici BiH - Grčka odigranoj u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine (9. juni 2017.), Nogometni savez BiH je bio primoran tražiti drugi stadion koji bi mogao zadovoljiti uvjete za odigravanje narednog susreta protiv reprezentacije Belgije u oktobru te godine.

UEFA kriteriji

- Ekspertni tim UEFA i NSBiH u avgustu 2017. pregledao je sve potencijalne stadione u BiH koji bi uz minimalna sredstva i za kratko vrijeme mogli ispuniti određene UEFA kriterije. Na osnovu njihovih zaključaka, na kraju je odabran stadion Grbavica, saopćeno je iz NSBiH.

Kako bi se utakmica BiH - Belgija mogla odigrati, NSBiH je uložio prioritetno 270 hiljada KM za pojačanje reflektorske rasvjete na stadionu Grbavica.

Nakon toga, početkom 2018. godine UEFA je odobrila namjenski milion eura, za dodatno unapređenje infrastrukture stadiona Grbavica. S obzirom na to da je UEFA od 2014. godine nosilac svih TV i marketinških prava za kvalifikacione utakmica za evropska i svjetska prvenstva, to zahtijeva i odgovarajuće produkcijske uvjete za emitere, koji su se trebali obezbijediti na Grbavici. NSBiH i FK Željezničar su zaključili sporazum kojim su definirali prioritete, uvjete i način korištenja odobrenih sredstava. U okviru ukupno odobrenih sredstava do sada je realizirano sljedeće: 

- Instalirana je oprema za elektronsku kontrolu pristupa ulazima, serveri za štampu i kontrolu karata, te izvršena montaža mehaničkih brojača za prolaz te brojanje karata i gledalaca (ježevi i rampe) u iznosu od 200 hiljada eura;

- Dodatno je poboljšan teren za igru ugradnjom hibridnih elemenata po sistemu "GrassMaster" (ugradnja sintetičkih vlakana u teren - op. a), uz učešće NSBiH 200 hiljada eura;

- Projektovanje i izgradnja krova istočne tribine stadiona. Izvođač radova je firma „GMC“d.o.o. Tešanj, a vrijednost radova je 420 hiljada eura. Vrijednost projektne dokumentacije i rente za odobrenje građenja iznosi 80 hiljada eura, ističu iz kuće bh. fudbala.

Poboljšanje elektroinstalacija stadiona

U toku je fabrička izrada dijelova metalne konstrukcije krova i njihovo cinčanje, a početak montaže konstrukcije planiran za početak decembra ove godine.

- Nakon završetka montaže krova istočne tribine planirano je da se preostali iznos od oko 100 hiljada utroši na poboljšanje elektroinstalacija stadiona.  Time bi bila završena ova faza radova, za koje je UEFA kao što smo na početku i naveli odobrila milion eura. Više detalja o napredovanju radova i završnoj pripremi konstrukcije krova istočne tribine stadiona „Grbavica“za postavljanje, NSBiH će objaviti u narednom periodu, saopćeno je iz NSBiH.

Komentari

NA VRH