LIGA PRVAKA

Srna: U Hajduku sam imao problema jer je moj otac iz Bosne

Kad sam imao 21 godinu dobio sam ponudu Šahtara i odlučio sam otići jer je moja obitelj imala kredit pa sam želio pomoći

Srna: Doživio sam rat između Hrvatske i Srbije, a ovo u Ukrajini moj je drugi rat. Arhiva

Avaz.ba

5.11.2019

Zagrebački Dinamo i Šahtar sutra na Maksimiru igraju u okviru 4.  kolu Lige prvaka. Ekipa Luisa Kastra (Castra) u svom stručnom štabu ima Darija Srnu koji dobro poznaje prilike u hrvatskom nogometu. Bivši kapetan reprezentacije Hrvatske pomoćnik je portugalskom treneru, a nedavno je dao intervju za portugalske medije u kojem je pričao o temama iz prošlosti. 

Hajduk me doveo kad sam imao 15, 16 godina. U početku sam imao problema jer je moj otac iz Bosne, a tada neki ljudi nisu voljeli Bosance tako da nisam igrao. Bilo je teško. No, mogu izgubiti bitku, ali ne i rat", rekao je Srna, pa dodao: 

Iskoristio priliku

- Kad sam imao 21 godinu dobio sam ponudu Šahtara i odlučio sam otići jer je moja obitelj imala kredit pa sam želio pomoći. Otišao sam tamo misleći da ću ostati dvije ili tri godine, ali je predsjednik rekao da ćemo napraviti sjajnu ekipu na velikom stadionu. U redu, vidjet ćemo, odgovorio sam mu.

Potom je govorio o svom ocu Uzeiru za kojeg je bio snažno vezan. 

- Otac mi je bio sjajan primjer kao osoba, otac i prijatelj. Vjerovao je u mene i u našu obitelj. Nije bio otac koji bi stajao pokraj travnjaka i govorio - moj sin je najbolji, već mi je rekao: Darijo, moraš iskoristiti svoju priliku. Tu kulturu imamo u obitelji, otkriva Srna.

Vječno će se pamtiti Srnine suze za vrijeme Eura 2016. - uoči utakmice protiv Češke. Pet dana prije toga preminuo mu je otac.

- Ponosan sam na svog oca. Prije Eura, kada je situacija već bila loša, pitao sam ga želi li da ostanem s njim. Pogledao me, jedva je mogao govoriti i rekao: Darijo, spremi stvari i idi u Francusku. Nakon utakmice s Turskom dobio sam vijesti. Nije bilo lako, no znam da je bio ponosan jer sam igrao za njega, našu obitelj i Hrvatsku, ističe bivši kapetan reprezentacije Hrvatske.

Svojevremeno je imao ponude najvećih evropskih klubova poput Bajerna i Čelzija.

Ne želim sada govoriti "da, da, da..." Nakon osvajanja Kupa Uefa imao sam ponude, ali nisam čovjek koji voli mijenjati stvari ili riskirati. U Donjecku sam se sjajno osjećao prije rata, imali smo jedan od najljepših stadiona, sjajnu ekipu, sjajne igrače i trenera. Imao sam sve, konstatuje Srna.

Donjeck i Harkov

U Donjecku je ratno stanje pa Šahtar igra u Harkovu.

- U početku nije bilo lako, ali prošlo je gotovo šest godina i naviknuli smo se. Nadamo se da ćemo se jednog dana vratiti, Donjeck je naš dom. Kupio sam kuću tamo, a kći mi je išla u školu. Naravno da nam nedostaje. Doživio sam rat između Hrvatske i Srbije, a ovo u Ukrajini moj je drugi rat. No, gotovo svi uspješni nogometaši imali su komplicirano djetinjstvo. Pogledajte Ronalda, Mesija, Modrića - za kraj je rekao Srna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.