LIGA PRVAKA

Venger posramio Barcelonu brutalnom analizom

Trener je uvijek kriv, no ne mora značiti da je odgovoran

Venger: Barcelona je izgubila karizmu. Arhiv

A. Ču. / Avaz.ba

6.11.2019

Arsen Venger (Arsene Wenger) pokrenuo je oštar napad na Barcelonu nakon blijede partije protiv Slavije Prag u 4. kolu Lige prvaka (0:0). 

Iako Barca ostaje na vrhu španske lige i grupe F u Ligi prvaka, pritisak se nastavlja na menadžera Ernesta Valverdea.

Oni su na vrhu tabele lige. Prvi su u svojoj grupi, ali igraju kao tim u krizi - rekao je legendarni bivši šef Arsenala na beIN Sports.  

- Njihova igra je prespora. Nema dinamike u zadnjih 30 metara, previše je individualna. Svaki put kad izgube loptu čini se da će primiti gol u kontranapadu, jer se ne mogu boriti s protivnikom ... timu nedostaje dinamike, nedostaje energije, nedostaje samopouzdanja - kazao je Venger. 

Kapiten Barcelone Lionel Mesi (Messi) pogodio je prečku u izvrsnom solo pokušaju, ali nije uspio postići gol ili asistirati prvi put u domaćem okršaju u Ligi prvaka od 2012. godine.  

Prema Vengeru, Barcelona se previše oslanjala na argentinsku superzvijezdu protiv Slavije.

Barcelona je zanimljiv slučaj jer imaju historiju fantastične kolektivne igre, a povrh svega, Messi je napravio razliku. Danas se čini da igraju i čekaju da Mesi nešto napravi, ali osnovna snaga timske igre malo je nestala. Čini mi se da su izgubili harizmu - objasnio je 70-godišnjak. 

Wenger je također bio kritičan prema Barcinom šefu Valverdeu, ali odbio je svu krivicu staviti na njega.

Na kraju, kriv je uvijek trener, ali nije uvijek odgovoran. Postoji razlika između krivice i odgovornosti. Valverde ne donosi odluku o tome koga će dovesti. On mora najbolje s onim što ima. Ono o čemu govorimo postavlja mnoga pitanja: Ko ima zadnju riječ kada kupujete igrača? Drugo, je li to uistinu igrač kojeg tim treba? - smatra Francuz.

Valverde, koji je 2017. imenovan šefom Barce, bio je oštro kritiziran na društvenim mrežama jer igra u 'ultranapadačkoj formaciji 1-2-1-6.

I navijači Barce također su uvjereni da postoji ozbiljna napetost između Mesija i Antoana Grizmana (Antoina Griezmanna) nakon serije sebičnih poteza Argentinca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.