NOGOMET

Revolucija počela u Australiji: Igračice izborile jednake plaće kao njihove muške kolege

Australske nogometašice postigle cilj. AFP

E. J. / Avaz.ba

6.11.2019

Nogometašice u Australiji izborile su se za jednaka prava kao i njihove muške kolege pa će ubuduće premije za nastup u ženskoj reprezentacije ove države biti jednake onima u muškoj.

Prema novom sistemu ugovora, koji je usvojila Nogometna federacija Australije (FFA), ženske zvijezde poput Sem Ker (Sam Kerr) i Eli Karpenter (Ellie Carpenter) dobit će isto novca koliko i velika imena muškog nogometa, poput Arona Muja (Aaron Mooy) i Met Rajan (Mat Ryan). Također, ženska selekcija će na međunarodne turnire i utakmice putovati avionom i to u biznis klasi, prenosi AFP.

Ovaj bi presedan u Australiji mogao dati vjetar u leđa nastojanjima igračica u Sjedinjenim Američkim Državama da im se poveća zarada. Amerikanke su zbog manjih primanja tužile svoj savez. Prvo ročište je zakazano za maj sljedeće godine.

Amerikanke su ove godine trijumfovale na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Nakon što su u finalu savladale Holandiju, skandirale su parole u kojima su tražile jednake plaće.

- Nogomet je igra za sve i ovaj novi kolektivni ugovor je veliki korak naprijed - izjavio je predsjednik FFA Kris Niku (Chris Nikou).

Prema novom četverogodišnjem sporazumu, muška i ženska selekcija Australije dobit će po 24 procenta od ukupnih prihoda koje ostvare reprezentacije. Australke su na ovogodišnjem SP-u stigle do osmine finala u kojem su poražene nakon izvođenja penala. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.