TRENERI

Safet Sušić iz Pariza za "Dnevni avaz": Jednom valjda moramo proći i taj baraž

Sušić: U Atini je nedostajao Edin Džeko, a s njim je druga priča. Arhiv

Piše: G. Š. / Avaz.ba

6.11.2019

 Legendarni Safet Pape Sušić (64), najbolji igrač Bosne i Hercegovine u 20. stoljeću i jedini selektor koji je naš državni tim odveo na jedno veliko takmičenje - Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu, odmara u Parizu i čeka novi angažman.

Svi razočarani

- Barem zasad, nema ništa novo - rekao je Sušić za „Dnevni avaz“.

Znači, odmarate do zime?

- Nema još ništa konkretno na sportskom planu.

Kako ste vidjeli posljednje rezultate našeg državnog tima?

- Šta da kažem... Svi smo razočarani. Jedna utakmica dobra, druga loša... Malo je neshvatljivo da onako dobro odigramo protiv Finske u Zenici, a onda katastrofalno protiv Grčke u Atini. Ipak, Grci nikada nisu bili slabiji.

Zašto se to dogodilo? Niko od naših stručnjaka, pa ni sam selektor Robert Prosinečki, ne može naći razlog dvije dijametralno suprotne partije.

- Ne bih puno pričao o razlozima. Uglavnom, ostaje nam još baraž Lige nacija. Treba se nadati i vjerovati da ipak možemo doći do cilja. Predstojeće utakmice s Italijom i Lihtenštajnom trebaju poslužiti za spremanje ekipe za ono najvažnije što nas očekuje u martu naredne godine.

Ipak, nismo baš najbolji u dodatnim kvalifikacijama, nikad ih nismo prošli. Čak ni s Vama...

- Jednom valjda moramo proći i taj baraž... Dobro je što polufinalnu utakmicu igramo kod kuće, u Zenici. Vels, Sjeverna Irska ili Slovačka su reprezentacije, otprilike, iz našeg ranga, tako da ih je moguće izbaciti. Samo treba naći ekipu. Jer s onom ekipom što je igrala u Atini nisam uvjeren da možemo nešto napraviti u baražu. Dobro, nedostajao je Edin Džeko, a s njim je druga priča. 

Pobjeda i poraz

Možda će najteži posao selektoru Prosinečkom biti da nađe ekipu koja u tri dana može odigrati dvije kvalitetne utakmice?

- Sigurno... Nemamo mi veliki izbor kvalitetnih igrača, to je činjenica. Međutim, ako pobijedimo prvu utakmicu u Zenici, onda će nam se biti lakše pripremati i odigrati drugu. Onda nisi umoran, poraz te najviše ubije i umori. Ma dobro, ima još vremena do marta.

Indeks uspješnosti

Najbolji indeks uspješnosti (broj utakmica podijeljen s brojem osvojenih bodova) na klupi našeg državnog tima ima Mehmed Baždarević - 1,92, a potom slijede Safet Sušić (1,59), Miroslav Blažević (1,53), Robert Prosinečki (1,50), Blaž Slišković (1,30), Fuad Muzurović (1,23), Faruk Hadžibegić (1,14), Mišo Smajlović (1,00), Džemaludin Mušović (0,71). Spomenuti selektori su vodili našu reprezentaciju u tri i više utakmica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.