KARIJERE

Dušica Lukić: Nastupati za reprezentaciju BiH je čast, ali i velika odgovornost

Od djetinjstva vezana za fudbalsku loptu

Piše: J. A. / Avaz Sport

8.11.2019

Lukić: Postoje predrasude oko ženskog fudbala - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Dušica Lukić (2001.) fudbalerka je ŽFK Radnik Bumerang iz Bijeljine i juniorska reprezentativka Bosne i Hercegovine. Lukić igra na poziciji stopera, a od djetinjstva je vezana za fudbalsku loptu.  

- Ljubav prema fudbalu je počela od malih nogu, još prije devet godina. Imam brata i pretežno sam se družila s dječacima pa tako se rodila ljubav prema ovom sportu. Počinje se trenirati iz neke znatiželje jer je to najpopularniji sport na svijetu, ali vremenom se fudbal zavoli i, ako istrajemo u njemu, postaje dio našeg života - kaže Lukić.

Govorila je i o ambicijama i ciljevima kluba u ovoj sezoni.

- Očekujemo da se nađemo na četvrtom, petom mjestu, što je u ovom trenutku i realno. Dat ćemo sve od sebe da ostvarimo što bolji plasman - ističe mlada Bijeljinka.

Grb na dresu

Igrati u dresu reprezentacije BiH za nju je velika čast.

- Nastupati za reprezentaciju BiH je, prije svega, čast, ali i velika odgovornost. Za reprezentaciju treba mnogo odricanja i ulaganja da bi se postigao neki cilj, jer mi igramo za grb na dresu, kao i čitav stručni štab - naglašava bh. juniorska reprezentativka.

Osvrnula se i na stanje ženskog fudbala u BiH.

- Mislim da ženski fudbal u BiH još nije dobio svoj pravi status i da će se iz godine u godinu otvarati putevi prema naprijed, ka boljem. Sigurno da postoje i dalje predrasude oko ženskog fudbala i uvijek će ih biti, ali moramo se nositi s tim jer balkanski mentalitet je takav i trebat će dugo da se shvate stvari koje su drugačije - smatra Lukić.

Slobodno vrijeme

Ova mlada Bijeljinka u društvu je poznata kao opuštena i druželjubiva osoba.

- Osim bavljenja fudbalom, idem u školu, što me pomalo i umara, iskreno. Ali imam prijatelje u školi i van nje, kao i iz svijeta fudbala, s kojima provodim slobodno vrijeme, što relaksira - riječi su mlade fudbalerke koja voli gledati utakmice Juventusa, dok igra njen omiljeni igrač Leonardo Bonuči (Bonucci) i stalno obraća pažnju na njegov stil igre.

O budućnosti ne razmišlja mnogo.

- Još nisam odlučila šta ću poslije, za sada planiram ostati tu gdje jesam i sigurno ću nastaviti baviti se fudbalom, jer smatram da me čeka još mnogo toga - zaključuje Lukić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.