NOGOMET

Da li ćemo gledati i "Zmajeve": Za prvaka Evrope igrat će se od Azerbejdžana do Londona

Poljska je među selekcijama koje su već izborile EP. AFP

Piše: E. J. / Avaz.ba

11.11.2019

Samo su još dvije runde preostale do završetka kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.  Za sada je šest reprezentacija osiguralo plasman na najveću kontinentalnu smotru (Belgija, Italija, Rusija, Poljska, Ukrajina, Španija). 

Za nadati se da će među preostalim učesnicima Eura biti i naši “Zmajevi”, ako ne kroz kvalifikacije, onda barem kroz baraž na osnovu učinka u Ligi nacija.

Šansa za “Zmajeve”

Izbore li reprezentativci Bosne i Hercegovine nastup na završnici, imali bi priliku učestvovati na EP-u koje će se igrati u čak 12 evropskih gradova od 12. juna do 12. jula iduće godine!

Ovaj neuobičajeni format usvojen je na prijedlog Mišela Platinija (Michel), legendarnog francuskog igrača i bivšeg predsjednika Evropske nogometne asocijacije (UEFA), kako bi se i na taj način, širom Evrope, obilježilo 60 godina od pokretanja ovog takmičenja.

Finale je na rasporedu na Vembliju. AFP

Također, ovaj vid organizacije smanjuje troškove domaćinima, koji će umjesto više grupa, organizirati samo pojedine mečeve. Nakon što je UEFA razmotrila sve kandidature, na konačnoj listi našlo se 12 gradova iz isto toliko država.

Stadion sa najvećim kapacitetom (90.000), Vembli u Londonu, bit će domaćin polufinalnih i finalnog duela, kao i mečeva u grupi i jednog susreta osmine finala. Slavno zdanje u engleskoj prijestonici već je bilo poprište finala 1996. godine.

Šest grupa

Ukupno 24 učesnika završnice Evropskog prvenstva 2020. bit će podijeljeno u šest grupa, od kojih će se svaka igrati u dva grada.

Rim (Italija) i Baku (Azerbejdžan) biti će domaćini grupe A, Sankt Peterburg (Rusija) i Kopenhagen (Danska) grupe B, Amsterdam (Holandija) i Bukurešt (Rumunija) grupe C, London (Engleska) i Glazgov (Škotska) grupe D, Bilbao (Španija) i Dablin (Irska) grupe E te Minhen (Njemačka) i Budimpešta (Mađarska) grupe F. 

Kopenhagen, Bukurešt, Amsterdam, Dablin, Bilbao, Budimpešta, Glazgov i London organizirat će susrete osmine finala te Minhen, Baku, Sankt Peterburg i Rim četvrtfinala.

S obzirom na broj država-domaćina, nijedna selekcija nije stekla automatsko pravo nastupa na EP-u, već svih 55 članica UEFA-e učestvuje u kvalifikacijama. Aktuelni prvak Evrope je selekcija Portugala.

Gradovi koji će ugostiti EP

AZERBEJDŽAN Baku Olimpijski stadion 68.700

DANSKA Kopenhagen Parken stadion 38.065

ENGLESKA London Vembli 90.000

NJEMAČKA Minhen Alijanc arena 75.000

MAĐARSKA Budimpešta Puškaš arena 56.000

ITALIJA Rim Stadion Olimpiko 72.698

HOLANDIJA Amsterdam Johan Krojf arena 54.990

IRSKA Dablin Aviva stadion 51.700

RUMUNIJA Bukurešt Nacionalna arena 55.600

RUSIJA Sankt Peterburg Krestovski stadion 68.134

ŠKOTSKA Glazgov Hampden park 52.063

ŠPANIJA Bilbao San Mames 53.332

VAR

sistem suđenja  bit će iduće godine prvi put korišten i na završnici  Evropskog prvenstva



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.