ITALIJA

Kapelo podržao Sarija u slučaju ''Ronaldo"

Kapelo: Nije mi se to svidjelo, nije bilo lijepo. Arhiv

Avaz.ba

12.11.2019

Idila je kratko trajala. Ego je zeznuta stvar, a kad dirneš u ego jednog od najboljih igrača u historiji nogometa, onda se svaka lijepa priča lako može pretvoriti u dramu. Trener Juventusa Mauricio Sari (Maurizio Sarri) napravio je nešto što je donedavno bilo apsolutno nezamislivo; dvaput u roku od sedam dana iz igre je prije kraja utakmice izveo Kristijana Ronalda (Cristian)! Njegove reakcije govorile su više od riječi, iako su i trener i igrač kasnije pokušali ''ispeglati'' stvar.

Prva se zamjena dogodila u utorak u Moskvi, na gostovanju kod Lokomotiva u Ligi prvaka. Dibala (Dybala) je u 81. minuti ušao u igru umjesto Ronalda, a 2:1 pobjedu je ''Staroj dami'' osigurao Kosta (Costa) pogotkom u 3. minuti sudijske nadoknade. Tom prilikom Portugalac nije pružio ruku Sariju, a u njegovom pravcu pokazao je dva prsta. Ta gesta u nekim zemljama ima značenje kakvo kod nas ima pokazivanje srednjeg prsta.

Brzo otišao

Nova zamjena dogodila se u nedjeljnom derbiju s Milanom u Torinu. Pri rezultatu 0:0 Sari je Ronalda izveo iz igre već u 55. minuti, umjesto njega ušao je Dibala, koji je pogotkom u 77. minuti riješio pitanje pobjednika. Odmah je bivši Realov napadač otišao prema tunelu koji vodi sa stadiona, ljutito je pritom opsovao, a podrazumijeva se da se u takvom stanju nije pozdravio niti s trenerom niti sa saigračima.

Italijanski su mediji izvijestili da je Ronaldo napustio stadion tri minute prije završetka utakmice, a Sari je na konferenciji za novinare pokušao objasniti situaciju oko svoje najveće zvijezde.

- Moramo zahvaliti Ronaldu jer se žrtvovao kako bi u teškoj situaciji uopće bio ovdje. Učinio je sve što je bilo moguće kako bi igrao, ali vidio sam da nije dobro i mislio sam da je najbolje da ga zamijenim. Prirodno je da je igrač iziritiran što mora napustiti teren, posebno kad je tako naporno radio da bi uopće zaigrao - kazao je italijanski stručnjak, a prenose zagrebačke "Sportske novosti".

O čemu se radi, kakvi to problemi muče Kristijana? 

- Prošlog mjeseca imao je taj mali problem s koljenom. Dobio je udarac na treningu i osjetio bol u kolateralnom ligamentu. Kad trenira ili igra u visokom intenzitetu, to mu stvara probleme i nastoji štedjeti koljeno, a to onda šteti mišićima. Utječe to i na njegove igre, i on u ovom trenutku nije u svom najboljem stanju.

I Sarijeva poruka za kraj:

- Svi igrači koji nastoje dati najbolje od sebe bit će uznemireni barem pet minuta nakon zamjene, ali trener će biti znatno više zabrinut ako mu igrač nije izgledao uznemireno.

Ronaldovo ponašanje izazvalo je niz reakcija u Italiji, ali i diljem Evrope i svijeta. Jedan od onih koji je kritizirao Ronalda, a podržao Sarija, jeste i bivši trener Juventusa Fabio Kapelo (Capello).

- Nije mi se to svidjelo, nije bilo lijepo. On mora biti šampion čak i kad izlazi s terena prilikom zamjene. Činjenica je da Kristijano Ronaldo nije predriblao protivničkog igrača tri godine. Sad su tu Dibala i Kosta, koji su zabili dva senzacionalna gola. Dibala je u izvrsnoj formi i može napraviti razliku, kao i Kosta. Oni pobjeđuju i bez Ronalda. Juventus je izgledao kao da je ovisan o njemu, ali mu sjajna momčad i kvalitet igrača pomažu da pobjeđuju i bez njega - rekao je Kapelo i pohvalio aktualnog Juventusova stratega.

Idealno vrijeme

- Bravo, Sari, imao je hrabrost zamijeniti ga. Za to je potrebna osobnost, pogotovo mi se sviđa razmišljanje da svi igrači mogu igrati i napraviti razliku. Kristijano je to činio jedno vrijeme, ali ovo sad nije on. Mora se oporaviti, osobito na tjelesnom nivou. Više nema brzinu i dinamičnost kakve je pokazivao ranije - naglasio je Fabio Kapelo.

Oglasio se jučer i Ronaldo, kojeg klub neće kazniti zbog ranijeg odlaska s nedjeljne utakmice.

- Teška utakmica, važna pobjeda - napisao je Ronaldo u objavi na Instagramu.

Pauza u prvenstvu stigla je u idealno vrijeme za Ronalda, Sarija i Juventus. CR7 se priključio reprezentaciji Portugala koju čekaju posljednje kvalifikacijske utakmice s Litvom i Luksemburgom...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.