ZVANIČNO

Venger ima novi posao: Na ovoj poziciji imat će velika ovlaštenja

Ništa od preuzimanja Bajerna

Venger: Na novoj poziciji imat će više zadataka. AFP

J. A. / Avaz Sport

14.11.2019

Legendarni francuski nogometni stručnjak Arsen Venger (Arsene Wenger, 70) ima novi posao, postao je FIFA-in šef globalnog nogometnog razvoja.

Iako se posljednjih dana nagađalo kako bi Venger mogao naslijediti Niku Kovača na klupi njemačkog nogometnog velikana Bajerna, ugledni francuski stručnjak je prihvatio ponudu Međunarodne nogometne federacije (FIFA).

Venger će biti zadužen za praćenje razvoja nogometa po cijelom svijetu, a bit će i član Odbora IFAB-a koji odlučuje o eventualnim promjenama pravila nogometne igre. Francuz je postavljen i na mjesto predsjednika FIFA-ine službe koja analizira velika takmičenja, a povremeno će raditi i na trenerskoj akademiji te pomagati igračima koji žele postati treneri.



- Veselim se svojim novim zadaćama koje smatram iznimno važnima. Oduvijek sam želio analizirati i unapređivati nogomet i vjerujem da je ovo najbolje mjesto za to -  rekao je Venger za službenu FIFA-inu stranicu.

Predsjednik FIFA-e Đani Infantino (Gianni) reagirao je na Vengerovo imenovanje. 

- Arsenovo duboko znanje i strast prema različitim aspektima naše igre izdvajaju ga kao jednu od najcjenjenijih ličnosti u nogometu. Njegov je dolazak još jedan primjer kako nastavljamo vraćati FIFA-u nogometu - rekao je Infantino. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.