KVALIFIKACIJE

Meč odluke za Kosovo

Portugal ima bod više od Srbije

Selekcija Kosova ima historijsku priliku. Arhiv

A. Ču. / Avaz.ba

14.11.2019

Na rasporedu su posljednja dva kola kvalifikacija za nadolazeći Euro koji će se igrati u 12 država. Pretposljednje kolo počinje ogledima iz grupa A, B i H, a siguran putnik iz tih grupa je samo Ukrajina.

Portugal, Srbija, Turska, Kosovo i Francuska kreću u lov na mjesta koje direktno vode na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Grupa A: Češka i Kosovo u borbi za 2. mjesto, Engleska korak do plasmana 

Dva kola prije kraja stvari u skupini A još su poprilično zamršene. Dok su Crna Gora i Bugarska prikovani za dno, trojac Engleska, Češka, Kosovo u borbi su za željena mjesta. "Gordi albion" ima četiri boda prednosti, a Češka i Kosovo igraju međusobno. Kladionica Mozzart favoritom smatra domaćina i nudi kvotu 1,65 na pobjedu Češke

Ako Engleska pobijedi Crnu Goru, a Kosovo izgubi od Češke - puleni Gerija Sautgejta (Gareth Southgate) sigurno su na Euru. Česi će se kvalificirati pobijede li Kosovo, dok će Kosovari pobjedom protiv Češke doći na dva boda prednosti na drugom mjestu te će za prolaz u posljednjem kolu trebati bar bod protiv Engleske da bi sigurno prošli dalje. Ili kiks Češke kod Bugara. 

Grupa B: Ukrajina prošla, Portugal protiv Srbije za preostalo mjesto 

Izabranici Andrija Ševčenka bez pritiska mogu čekati zadnje kolo jer u predzadnjem nemaju protivnika. Ionako su već osigurali svoje mjesto na velikoj evropskoj sceni. Također, nema nade za Luksemburg i Litvu koji su prikovani za dno skupine B. 

Portugal ima bod prednosti (11) ispred Srbije (10) koji bi na kraju mogao biti ključan. Portugal se već može kvalificirati na Euro u ovom kolu ako pobijedi Litvu, a Srbija kiksa kod kuće protiv Luksemburga. Teško je očekivati da će se tako nešto dogoditi. Portugal je u velikoj prednosti jer mu u posljednjem kolu na noge dolazi upravo Luksemburg, dok Srbi dočekuju vodeću Ukrajinu. Tako da, Portugal ima sve u svojim nogama i s dvije pobjede u zadnja dva kola prolazi dalje. 

Grupa H: Turska i Francuska u velikoj prednosti, Islandu treba čudo 

Stanje u trećoj skupini koja otvara pretposljednje kvalifikacijsko kolo poprilično je jasno. Francuska i Turska ići će na Euro ukoliko se ne dogodi pravo malo čudo pa prospu sve bodove u zadnja dva kola. Turskoj i Francuskoj u posljednja dva susreta trebaju samo bod jer Turska i Island igraju međusobno. Odnosno, Island može proći pobijedi li Tursku i Moldaviju u zadnjem kolu, a Turci bi trebali kiksati u zadnjem kolu kod Andore. Sve je moguće, ali izgleda da će iz ove skupine na Euro ipak Turska i Francuska. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.